Na besplatnim dermoskopskim pregledima na Trgu Republike preko 1200 pacijenata

dana Apr24 2016
“Činjenica da se u Srbiji rak kože, u ranoj fazi, otkriva samo kod 20% pacijenata, a da je u svetu to 80%, bila je glavni povod da pokrenemo akciju “Pregled za sve”. Prošle godine, cilj nam je bio da dermoskopima opremimo najveći broj državnih ordinacija, kao i da pružimo adekvatnu edukaciju svim dermatolozima. Ove godine, akciju smo počeli besplatnim pregledima kože na Trgu Republike, čime je činimo zaista pregledom za sve. Kolika je potreba za dermoskopskim pregledima pokazuje i odziv građana Beograda, ali i činjenica da na preglede na Trgu Republike dolaze ljudi iz unutrašnjosti. U daljem toku ćemo se u potpunosti posvetiti prevenciji i podizanju svesti opšte populacije o važnosti zaštite od sunca, sprovođenja redovnih samopregleda, kao i odlaska kod dermatologa na vreme. Posebna pažnja će biti usmerena na edukaciju najmlađih, jer dečija koža traži specijalnu zaštitu. Učeći najmlađe šta znači odgovorno ponašanje na suncu, obezbeđujemo zdraviju budućnost Srbije,“ izjavio je Peter Koyš, generalni direktor kompanije Beiersdorf Srbija, čiji je brend Eucerin.
prof. dr Lidija Kandolf Sekulovic VMA
Fond B 92 i Eucerin su u okviru akcije “Pregled za sve” do sada donirali 78 ručnih i 5 digitalnih dermoskopa. Time je 56 klinika i dermatoloških ordinacija u više od 40 gradova Srbije dobilo ove uređaje, što predstavlja 85% optimalne pokrivenosti aparatima neophodnim za pravovremeno otkrivanje melanoma. Ovo je samo prva faza akcije, a mi ćemo zajedničkim snagama nastaviti da sistematski opremamo zdravstvene ustanove i podižemo svest javnosti o važnosti redovnih pregleda za rano otkrivanje bolesti i uspešno izlečenje“, objasnila je Sandra Pajović, predstavnik Fonda B 92.
Besplatne preglede na Trgu Republike obavljali su dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji, među kojima i članovi Stručnog saveta akcije “Pregled za sve”, koji, kao i Udruženje dermatovenerologa Srbije, daju aktivnu podršku ovom projektu.
U toku prvog i drugog dana besplatnih dermoskopskih pregleda u okviru akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve” dermatolozi su pregledali više od 50 pacijenata na sat. “Do kraja drugog dana akcije verujem da ćemo pregledati preko 1200 ljudi. Kod 10 do 15 odsto pacijenata otkrivene su sumnjive promene, poput bazocelularnog i planocelularnog karcinoma i aktinične keratoze. Kod pet pacijenata otkrili smo melanom, s tim što se ova dijagnoza mora potvrditi histopatološkom analizom. Melanom je najopasnija vrsta raka kože, brzo se širi i ukoliko se ne otkrije na vreme veoma teško se leči u kasnijoj fazi. Drugi oblici raka kože koje sam pomenula su takođe zloćudni, te ih je neophodno otkloniti hirurškom intervencijom, ali se, najčešće ne šire i ne napreduju tako brzo kao melanom“, izjavila je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sekretar intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, član izvršnog odbora Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju (EADO), Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet VMA, i naglasila da su pacijenati kod kojih su uočene promene na koži upućeni da se obrate svom dermatologu u cilju daljeg praćenja i hirurškog odstranjivanja.
Mobilnu ordinaciju na Trgu Republike obišao je i ministar zdravlja Republike Srbije, dr Zlatibor Lončar.
Fotokamera
Informisanje građana o zaštiti kože i prevenciji raka kože
Kojš, Kandolf Sekulovic i Sandra Pajović
Ministar zdravlja Republike Srbije, dr Zlatibor Lončar u poseti mobilnoj ordinaciji
Peter Kojš, generalni direktor Beiersdorf Srbija
Red ispered mobilne ordinacije za besplatan dermoskopski pregled
Sandra Pajović, Fond B 92
Savetovanje u pokretnoj ordinaciji

Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, najnovije vesti | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Na besplatnim dermoskopskim pregledima na Trgu Republike preko 1200 pacijenata”


« Budite deo humanitarne modne revije ,,Kjarin san”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook