Milano, svetska metropola dizajna

dana May16 2018

Nedelja dizajna u Milanu je jedan od onih događaja koji neguje i veliča dizajn u svim njegovim formama, na najrazličitije načine prikazujući poslednje tedencije dizajniranja proizvoda i unutrašnje arhitekture u svetu. Poznatiji kao “Salone del Mobile”, ovaj događaj pretvori grad Milano u svetski centar kreativnosti, inovacija i novih trendova.

Polovinom aprila, od 17. do 22. aprila, za šest dana koliko je trajala 57.edicija internacionalmog sajma nameštaja, grad je posetilo više od 400 000 turista iz 180 različitih zemalja, a oko 2000 izlagača imalo je priliku da prikaže novitete kada je u pitanju enterijer unutrašnjeg prostora, kuhinja i kupatila. Na izlagačkom prostoru milanskog sajma Rho Fiera, koji se širi na 250 000 kvadratnih metara, pored izlagača poznatih italijanskih i internacionalnih brendova, posebno mesto zauzeli su i mladi internacionalni dizajneri. Njih 650 prikazali su svoje prototipe, u konkurenciji za nagradu Salone Satelite Award. A ove godine, prvu nagradu je odneo italijanski dizajner Stefano Carta Vaskoncelos, svojim projektom Light Kitchen, tj. prototipom jednostavne kuhinje koja se sastoji od sedam elemenata povezanih bez korišćenja šrafova.

Cristal Rain

Kako navodi predsednik milanske nedelje dizajna i vlasnik poznatog brenda Kartell, Klaudio Luti, nedelja dizajna u Milanu je događaj koji je sam po sebi postao referentna tačka u celom svetu.

Za ovih šest dana videli smo nešto najbolje u terminima kreativnosti, sposobnosti za inovacijom i stvaranjem novih proizvoda. U svakoj sekciji sajma, ove komponente bile su prisutne” – istakao je Luti.

On je još dodao da retail tj. maloprodaja neće i nema nikakvu nameru da nestane. Korišćena na pravi način, maloprodaja ostaje sastavni deo svakog brenda ili kompanije. Upravo je to i tajna uspeha “made in Italy”, koja je uprkos krizi uspela da se održi na nogama, naglasio je Luti. A kada je reč o inovaciji, ni u to nema sumlje, da Italijani to ipak rade najbolje, dok Nemci i Kinezi ipak ostaju u pozadini.

Upravo je inovacija bila fokus ove edicije, pa od klasičnog do modernog dizajna, inovativna rešenja su se našla na svakom štandu, kada je u pitanju enterijer unutrašnjeg prostora, od dnevnih prostorija, preko kuhinja ili kupatila. A posebnu pažnju ovoga puta dobila je izložba “FTK Technology for Kitchen”, koja svake druge godine donosi novitete kada je reč o kuhinjskim aparatima. Dok, kada se govori o kupatilima, i ove godine održivi dizajn je bila ideja vodilja mnogim dizajnerima i kompanijama, od korišćenja materijala, efikasnosti, kvaliteta, pa do postprodaje.

Living Nature

A da su se održivost, inovacija i efikasnost, ujedinjeni u različitim formama našle skoro u svakom dizajnerskom rešenju, potvrđuje i projekat “Living Nature. The nature of living”, koji je u saradnji sa internacionalnim studiom Karlo Rati Asoćati, predstavio kreativnu labaratoriju koja je svoje mesto našla ispred milanske katedrale Duomo. Ova laboratorija koja je zauzela prostor od 500 m2, kombinuje dizajn, inžinjering i botaniku, a dokaz je da svaki urbani prostor može postati održiv i bliži čoveku.

Međutim, ono što Milano čini specifičnim za vreme trajanja nedelje dizajna jeste njegova kompletna transformacija. Pored sajma, grad otvara vrata dizajnu u svakom smislu. Pa tako, sada već poznati dizajn kvartovi poput Brere, zone Tortone, Venture, Porte Venecije i drugih, pretvaraju se u prave izložbene prostore u kojima dizajneri mogu izložiti svoje proizvode i projekte.

                                                                                  Zona Brera

Poznatiji kao Fuorisalone (van sajma) ili događaji i izložbe koji se mogu posetiti u ovim dizajn distriktima, jesu obavezna meta svih posetioca Milana, koji su ciljano došli na dizajn week. Može se reći, da su ovde prisutnija nekomercijalna rešenja i malo unikatniji dizajn koji svakako iznenađuje. Pa tako, ne možemo a da ne pomenemo italiajanskog proizvođača klavira Kawai koji u saradnji sa japanskim dizajnerom svetla Takahiro Matsuo, donosi projekat Cristal Rain, tj. klavir koji pluta na vodi, a čija svaka nota proizvodi specijalni svetlosni efekat.

Još jedan projekat koji je izazvao veliku pažnju, jeste projekat Superloft, poznatog italijanskog brenda Cappelini, a koji donosi rešenje za super univerzalni prostor. Ovaj loft sačinjen od delova nameštaja poznatih dizajnera, predstavlja internacionalni prostor koji bi mogao biti u bilo kom gradu, od Njujorka, Šangaja ili Berlina.

Ono što je još karakteristično za nedelju u kojoj se slavi dizajn, jeste i izlaganje projekata studenata arhitekture, dizajna enterijera, umetnosti i drugih kreativnih disciplina, koji ovom prilikom imaju mogućnosti da učestvuju i možda se izdvoje svojim radom.

Univerzitet Milano

Tokom nedelje dizajna grad takođe otvara i svoja vrata gradskim muzejima čiji su ulazi tada besplatni, pa su oni najznatiželjniji mogli da uživaju u radovima Leonarda da Vinčija ili Tajnoj večeri. Dok mnogi drugi, posle posete sajmu ili nekom od dizajn distrikta, uživali su u tipičnom milanskom aperitivi “happy hour”.

Osim dizajna, ono što svakako karakteriše ovaj jedinstveni događaj na svetu, jeste mogućnost spajanja različitih kultura, različitih emocija i iskustava na jednom mestu, koji su za šest dana učinili grad boljim i bogatijim u svakom smislu.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Milano, svetska metropola dizajna”


« FK Partizan otvara vrata svog muzeja

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook