Mehane i kafane starog Beograda Vidoja D. Golubovića u prodaji

dana Mar14 2019

Boemi i meraklije, zaljubljenici u istoriju i tradiciju uživaće u knjizi „Mehane i kafane starog Beograda“ Vidoja D. Golubovića, autora dobro poznatog naslova „Beograd ispod Beograda“.

Knjigom „Mehane i kafane starog Beograda“ autor želi da podseti na mnoge beogradske mehane i kafane i da im zahvali što su na svoj način obeležile vreme i obogatile istoriju grada. On se ne bavi istraživanjem beogradskih kafana sa sociološkog ili kulturološkog aspekta, već pokušava da sačuva od zaborava stare nazive kafana i poneku priču iz njih – priču koja se i danas prepričava.

Bez naučnih pretenzija, uz obilje arhivskog materijala, kroz malo poznate priče o „našoj najvitalnijoj instituciji“, „Mehane i kafane“ će nas upoznati sa duhom prošlih vremena i nadaleko čuvenim posebnostima naše gradske kulture. Kafane su bile centri javnog života, slobodne misli i hedonizma. Bile su – bukvalno – i koncertni podijumi i operske kuće, i cirkusi i pozorišta, novinske redakcije i sale za sastanke, a po potrebi i narodne skupštine, opozicione tribine, sudnice i advokatske kancelarije. U njima su se kovale zavere, rušile vlade, pisali zakoni, proslavljali uspesi i oplakivali porazi. A gde su se one nalazile, od kraja srednjeg veka do sredine XX veka, kako su se zvale, ko ih je posećivao? Da li još postoje, šta ih je zamenilo? Sve te odgovore daje knjiga „Mehane i kafane starog Beograda“, koja tako postaje svojevrstan vodič za kretanje kroz vreme i prostor našeg grada.

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Mehane i kafane starog Beograda Vidoja D. Golubovića u prodaji”


« Oskarovci predvode program ovogodišnjeg izdanja festivala dokumentarnog filma

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook