Madam Baterflaj direktno iz Meta

dana Feb1 2014

Pučinijevom tragedijom Madam Baterflaj nastavlja se sezona direktnih radijskih prenosa 2013-2014 iz Metropoliten opere u Njujorku.  Amanda Ečalaz, južnoafrički sopran,  koja je ove sezone debitovala u Metu, peva Ćo-Ćo-San sa tenorom Brajanom Himelom u ulozi Pinkertona. Pored nje nastupaju i Elizabet De Šong kao Suzuki i američki bariton Skot Hendriks, prvi put na radijskim prenosima kao Šarples. Diriguje Filip Ogen.

Amanda Ečalaz je već nastupala kao Ćo-Ćo-San u Lirskoj operi u Čikagu, Bavarskoj državnoj operi i Operi u Kejptaunu. Tumačila je više puta uloge različitih Pučinijevih heorina među kojima su naslovne uloge u operama Manon Lesko i Toska. Među važnijim nastupima ističe se premijera nove postavke Evgenija Onjegina u režiji Debore Vorner kada je u Engleskoj nacionalnoj operi 2011. godine nastupila kao Tatjana.

Brajan Himel je imao neočekivan, ali veoma zapažen debi nastup u Metu kao Eneja u Berliozovim Trojancima. Ove sezone nastupa u Verdijevim Sicilijanskim večerima u Kraljevskoj operi Konvet Garden, zatim kao Pinkerton u Bečkoj državnoj operi, u naslovnoj ulozi u Ofenbahovim Hofmanovim pričama u Ciriškoj operi i kao Arnold u Rosinijevom Viljemu Tel u Bavarskoj državnoj operi.  Himel je dobitnik Metove nagrade za umetnike “Beverli Sils” za 2013. godinu.

Elizabet De Šong  smo u slušali na daskama Meta kao Hermiju u Britnovom Snu letnje noći i baroknom pastišu Začarano ostrvo. Slušaćemo je i ove godine u Začaranom ostrvu koje ćemo, podsećamo vas, direktno prenositi 8. marta od 18 časova.  Ove umetnica ulogu Suzuki tumači ove sezone i u Operi u San Francisku.

Skot Hendriks će operom Madam Baterflaj debitovati na sceni Metropoliten opere. Proteklih godina nastupao je kao Skarpija u Toski u Bavarskoj državnoj operi, Operi u Štutgartu, Pariskoj operi i Kraljevskoj operi Kovent Garden; zatim kao Amonasro u Verdijevoj Aidi u Kanadskoj operskoj kompaniji i Velikoj operi iz Hjustona, i kao Frančesko u Verdijevim Razbojnicima u Koncertnoj operi u Vašingtonu.

Dirigent Filip Ogen je debitoavo u Metropolitenu 2001. godine na premijeri Buzonijevog Doktora Fausta. Narednih godina, predvodio je najrazličitije produkcije među kojima su Štrausova Žena bez senke, Vagnerov Loengrin i Pučinijevi Boemi i Toska. Ovog proleća, tačnije 19. aprila, dirigovaće obnovu Štrausove Arabele koju ćete moći da pratite uživo na talasima Radio Beograda 2 i Trećeg programa.

Radnja opere:

Poručnik američke mornarice Pinkerton odlučuje da se oženi petnaestogodišnjom japanskom gejšom Ćo-Ćo-San, koju prijatelji zovu Baterflaj. Pinkerton odluka je nepromišljena, te ga njegov prijatelj, američki konzul Šarples upozorava da takav potez može loše da se završi. Ćo-Ćo-San je iskreno zaljubljena i čak je, tajno, prešla u hrišćanstvo. To otkriva njen ujak, sveštenik Bonza, koji je proklinje i naglo prekida venčanje. Pinkerton se na to razbesni i sve izbacuje iz kuće. Uplakana Ćo-Ćo-San nalazi utehu u njegovom zagrljaju. Pinkerton je otputovao odmah posle svadbe. Ćo-Ćo-San ga čeka tri godine, napuštena od svih, sa njihovim malim sinom i služavkom Suzuki. Šarples pokušava da joj pročita Pinkertonovo pismo u kojem ga on obaveštava da se u domovini venčao s jednom Amerikankom koju će dovesti u Japan, ali ga Ćo-Ćo-San stalno prekida. Šarples odustaje, a ona se raduje jer misli da se Pinkerton vraća. Baterflaj sa sinom cele noći čeka da se poručnik pojavi, ali umesto njega dolazi njegova supruga Kejt koja joj saopštava da su stigli u Japan kako bi uzeli dete.  Ćo-Ćo-San pristaje da preda sina, ali pod uslovom da Pinkerton sam dođe po njega. Ostavši sama priprema se za samoubistvo, dirljivo se oprašta od svog sina, a potom okončava svoj život ne čuvši Pinkertona koji je doziva iz daljine.

Urednica prenosa je Gorica Pilipović.

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Madam Baterflaj direktno iz Meta”


« Nova kolekcija Simone Manojlović

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook