Kuda plovi ovaj brod…

dana May21 2014

Pre više od nedelju dana razvio se snažan ciklon nad Srbijom. Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je crveni alarm “najveće opasnosti” od obilnih padavina. Padavina, čija količina vode u normalnim uslovima, se može mereti sa onima koje padnu na zemlju u vremenskom periodu od tri meseca.

Cikon nad Srbijom nije neuobičajna pojava, ali ono što nas je sve iznenadilo je činjenica da se sručio na nas u rekordnom roku od tri dana. Njegovu opasnost niko nije ozbiljno shvatio. Osim meteorologa, koji kako kažu, su upozorili “nadležne”.

Svest “nadležnih” je proradila u onom trenutku, kada smo počeli da tonemo. Svi su se u rekordnom roku aktivirali, kako bi spasili ono što se spasti može. Naš kapetan je pod hitnom postupku izdao naredbe za hitno evakuaciju. Prvi talas pogodio je kako to obično biva, one iz najniže klase. Posada je poslala spasioce, ali čamaca nije bilo dovoljno za sve. Prioritet su imali deca, majke i stari. Životinjama, evakuacija nije bila dozvoljena. Zavladala je panika, strah i beznađe. Naš brod je tonuo, a kapetan je poslao međunarodni signal za uzbunu.

Voda je sve više nadolazila, struja je nestala, a oni koji su uspeli da se domaknu palube čekali su na evakuaciju. Voda za piće i hrana su ponestajali. Vidno potrešen kapetan je pokušavao da koordinira operaciju spašavanja. Govorilo se i o prvim žrtvama.  Jedan deo posade zajedno sa volonterima pokušavao je da zakrpi delove broda, tamo gde je voda probijala, i da zaštiti one delove koji su bili potencijalna opasnost od novih napuklina.

Signali podrške su pristizali sa svih strana, U daljini su se pojavile i prve međunarodne ekipe za spašavanje. Pokrenule su se mnoge humanitarne akcije. Evakuacija je uspela. Kapetan je bio ponosan.

– Solidarnost, odgovornost, hrabrost i stručnost “nadležnih” spasili su već mnoge živote – govorio je kapetan stranim reporterima. Žrtve se još uvek nisu brojale. Posledice su se razmatrale iz različitih uglova “nadležnih”. O uzrocima ovog strašnog brodoloma niko nije još uvek govorio.

Međunarodni fondovi su ponudili pomoć. Pristigla sredstva za sanaciju, biće isključivo upotrebljena samo za obnovu našeg broda – obećavao je kapetan. Pretio je onima koji bi “ne daj bože” pomislili na bilo kakvu zloupotrebu istih.

Naš brod bio je star i neodržavan. Nekada je bio slika i prilika u međumorskim tokovima. Mnogi su želeli sa njim daleko. Međutim, poslednjih decenija, njegovi putevi nisu nimalo bili laki. Bilo je tu velikih talasanja, nemirnog mora, bura, pa čak i jednog velikog brodoloma.

Prošlo je više od dve decenije od poslednjeg brodoloma. Sa njim su otišli i mnogi putnici koji su plovili sa njim, kao  i njegov tadašnji kapetan, Kažu mnogi, rđav neki čovek – i neka je otišao.

Sadašnji kapetan je ne tako davno preuzeo kormilo. Čekao je na to mnogo prethodnih godina, čak više od jedne decenije. I nažalost, snašla ga je velika nesreća. Brodolom, o čijem uzroku “nadležni” ne govore, mediji u ovom trenutku ne polemišu, a zbog kojeg mnogi moraju da odgovaraju!

Naš brod želi i dalje da plovi, u nekim boljim i srećnijim vodama…
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kuda plovi ovaj brod…”


« Edukativne radionice u okviru Beogradske nedelje umetnosti

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook