Krakov

dana Mar18 2012

Poljska je dugo bila na glasu siromašne zemlje, obeležene ratnim stradanjima i patnjom. Danas ova zemlja ima novi sjaj, otvoreno novo poglavlje i pogled ka napred.

Dok sigurno korača prema modernom svetu, svoju istoriju ne zaboravlja. I to je ono što Poljsku izdvaja iz istočno evropskog bloka, moderni život među gotskim i renesansnim katedralama, starim dvorcima, kaldrmisanim ulicama, i strašnim koncentracionim logorima.

Bakica u tradicionalnoj suknji i marami prodaje medenjake na glavnom trgu. Raščupani mladić na biciklu, sa slušalicama na glavi se zaustavlja. Kupuje medenjake, proćaska sa bakom i užurbano nastavlja dalje.  Tipična situacija širom Poljske. Zašto je ne biste i vi doživeli u Krakovu?

Do Krakova možete stići automobilom, autobusom i vozom preko Budimpešte. Postoji opcija i avionom, međutim, karta je poprilično skupa i nema direktnih letova iz Beograda.

Autom se stiže za desetak sati, preko Budimpešte i Banjske Bistrice. Veoma je jednostavno i praktično, jer, iako vam auto neće trebati u Krakovu, dobro će vam doći za obilazak ozloglašenog koncentracionog logora Aušvica i neobičnog rudnika Vijelička.

Putovanje autobusom, uglavnom, podrazumeva kupovinu aranžmana u turističkim agencijama. Krakov se nalazi u dosta ponuda. Zamerka ovim programima putovanja jeste to da u samom Krakovu se ne provode ni cela dva dana, što nikako nije dovoljno da osetite ovaj grad na pravi način.

Za Krakov izdvojite, barem, četiri dana i dva dana za izlete van grada.

Što se tiče godišnjeg doba za posetu, već standardno, proleće i rana jesen su najpogodniji. Leti u Krakovu zna da bude gužva, zbog puno turista, ali i to ima svoje čari. Zimi je hladno i vlažno, pa je kretanje otežano.

Krakov je kulturni centar, ulice vrve od mladih ljudi. Kulturnih dešavanja, restorana, kafića i provoda ne manjka. Cene smeštaja, hrane i pića su veoma pristupačne i to čini Krakov jednom od omiljenih bekpekerskih destinacija.

Kada stignete u Krakov, oduševiće vas njegova energija. Mesta za obilazak ima puno. Naš recept za autentičan doživljaj Krakova ima tri- lutanje po starom gradu, lutanje po Kažmješu i lutanje uz Vislu i u Vavelu.

Stari grad

Centar Krakova, Stari grad, je jedan od najočuvanijih u Poljskoj. Nekim čudom uspeo je, skoro nedirnut, da preživi Drugi Svetski Rat.

Zaplovite ulicama Starog grada. Oduševiće vas kako stare, očuvane zgrade tako i sitnice- kapije, vrata, radovi na fasadama.

Poljaci su veoma religiozna nacija i to ćete primetiti ne samo po broju crkvi, već i po tome koliko su glamurozno okićene unutra i pune vernika.

Dozvolite sebi pravi, poljski ručak u mlečnom restoranu ili nekoj od jadlodajnih (tipične poljske menze iz osamdesetih). Nacionalno jelo, pjerogi, doneće vam gospođa sa belom kapicom i ljubaznim osmehom. Bićete iznenađeni koliko jednostavnost može da bude ukusna.

Veče dočekajte u jednom od mnogobrojnih kafea oko glavnog trga (Rynek Glowny, najveći srednjovekovni trg u Evropi) uz votku Žubrovku i vesele poljake.

Kažmješ 

Kažmješ, nekada zaseban grad, je deo Krakova. Isprepletan je uličicama poput lavirinta. Osećanje koje budi potpuno je drugačije od onog iz Starog grada. Veliki broj crkvi i sinagoga ukazuje na to koliko je ovaj deo bio bogat i razvijen nekad.

U Drugom Svetskom Ratu je teško stradao, ovde su živeli Jevreji koji su na najstrašnije načine oteti iz svojih domova i odvedeni u Aušvic ili druge koncentracione logore. Sve ovo se oseća na ulicama Kažmješa. Neka seta će vas obuzeti dok šetate kroz njegov lavirint.

Do 2000.godine bio je ruglo grada, razrušen i prljav a onda je počeo da se budi. Sinagoge, crkve, zgrade i fasade  su obnovljene, ulice sređene. Odjednom je ovaj deo Krakova dobio kosmopolitsku notu, puno galerija, umetničkih radionica, restorana i barova.

Lutanje Kažmješom je posebno iskustvo i ako ga završite u nekom restoranu uz supu od luka i hladnim pivom Živjec, možete reći da ste taj dan proživeli na krakovski način.

Visla i Vavel

Krakov ima divno, dugačko šetalište uz reku Vislu. Vožnja biciklom uz pogled na dvorac Vavel, učiniće svoje i vi ćete se zaljubiti u Krakov.

Vavel, stari kraljevski dvorac, izgleda zadivljujuće, na brdu uz Vislu. Ovde je vreme stalo. Svaki kamen priča svoju priču. Iza svakog ćoška očekujete kraljevsku svitu. Ukoliko je vreme lepo, nađite neki kutak da se zavalite i ne radite ništa. Mašta će uraditi ostalo.

Iskoristite naš recept, ili od lokalaca, ili napravite neki svoj. Sve što treba da uradite je da izađete na ulice Krakova. Na svakom ćošku ćete pronaći nešto zbog čega ćete ga obožavati. Zauvek.


Nevena Zelunka Cvijetić
je devojka iz Novog Sada. Voli: svoju porodicu- Miljana, dva crna psa Simku i Rudija, i belog mačka Branka; da putuje, kuva, pravi večere sa prijateljima, vozi svoj stari bicikl sa korpom, filmove sa happy endom, pogotovo Love actually; more. Voli život i jednostavnost. hleb i lale | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Krakov”


« Savremena elektronska muzika na SHARE konferenciji

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook