Khebez Dawle, čudesna turneja sirijskog rock benda u izbeglištvu

dana Sep28 2015

Kada život odluči da kreira ne baš očekivane događaje, onda nam jedino preostaje da mu se prepustimo i stihijski pratimo tok istih. Ono što mnogi od nas nisu “očekivali”, jeste priliv desetina hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, koji poslednjih nedelja po svaku cenu pokušavaju da se dokopaju “obećane zemlje”. Na tom svom putu koji traje danima, pa i mesecima, poslednja i najteža prepreka jesu zemlje čuvari Evropske Unije, koje prinuđene ili ne, podižu barijere, grade zidove, gaze sve one principe na kojima počiva ta unija liberalnih i demokratskih zemalja.

Anas Maghrebi

Khebez Dawle ili “Državni hleb” je alternativni rock bend, osnovan u Damasku 2010 godine. Spletom ratnih okolnosti i ubistvom jednog od članova, bubnjara benda, ostali članovi benda odlučuju da Sirija nije mesto za muziku, i 2013 godine odlaze u Liban, gde traže azil, da bi potom ilegalno stigli na ostrvo Lezbos, a zatim u Hrvatsku, u kojoj čekaju prelazak u Sloveniju, a potom u Nemačku. Inače, sve što su poneli sa sobom jesu diskovi njihovog prvog albuma. Za ovo dugačko i nepredvidivo putovanje, morali su da prodaju svoju muzičku opremu.

Među hiljadama i hiljadama izbeglica koji čekaju na granicama Hrvatske, članovi benda Khebez Dawle, imali su priliku da održe i nekoliko koncerata u okolini. Jedan u Zagrebu, a drugi u malom mestu Kutine.

Ono što se dešava u Siriji je mnogo veće…Reč je o jednoj naciji, jednoj kulturi, jednoj civilizaciji koja je proterena iz sopstvene zemlje” – izjavio je kroz osmeh frontmen benda Anas Maghrebi.

Njihov sledeći album, iako nije još uvek u pripremi, svakako će biti inspirisan ovim putovanjem, potvrdio je Maghrebi. A njegova želja da stigne i ostane u Berlinu, verujemo da će uskoro postati stvarnost.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Khebez Dawle, čudesna turneja sirijskog rock benda u izbeglištvu”


« “Beračice” inspiracija za predstavu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook