Kazanova protiv Don Žuana ponovo na sceni Madlenianuma

dana May21 2019

Tri sezone, počevši od 26. januara 2016. kada je premijerno izvedena, predstava Kazanova protiv Don Žuana, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, punila je salu Madlenianuma i radovala srca pozorišnih sladokusaca. Velikom umetniku u čast gospođa Madlena Zepter poželela je da njegovo rediteljsko delo nastavi da živi na daskama, sada kad je svojim odlaskom Predrag Ejdus izašao iz svojih uloga, pa i iz uloge Kazanove u kojoj je bio briljantan.

Bogatstvo i sočnost tog njegovog glumačkog ostvarenja ostaće u sećanjima svih koji su imali sreću da gledaju predstavu u njegovom izvođenju. A zahvaljujući piscu drame, Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, novi glumački tim: Tihomir Stanić, kao Kazanova, Stevan Piale, kao Don Žuan, i Ivona Kustudić, kao Gizela (koja je u poslednjoj sezoni već igrala uz svog profesora Ejdusa ovu ulogu), vratiće ovu predstavu – mezimicu publike –  na scenu Madlenianuma.

Ova „setna komedija“ u kojoj se bajkovito susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja našla se i u Antologiji savremene srpske komedije, urednika Radomira Putnika koja se nedavno pojavila u izdanju Zepter Book World-a. Premijera obnove je 21. maja, a reprize 23. maja i 3. juna.

Komad sa tri lica, Kazanova protiv Don Žuana, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog pustolova i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove. Univerzalna tema, koja u ovoj drami zrači sveopštom, danas i uvek važećom istinom da smo svi robovi svojih čula i svojih strasti, trajnih zabluda i nesavladivih izazova. Da pohlepa, instinkt posedovanja, poništavanje drugih zarad sopstvenog interesa, obeležavaju ljudski rod kao neizlečiva pošast.  Tragičan je i komičan vapaj Kazanove za izgubljenom muškom snagom, njegovo nemirenje sa starošću, kada bi još da osvaja, da potčinjava svom egu i uživa u radostima tela.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kazanova protiv Don Žuana ponovo na sceni Madlenianuma”


« Brass against the machine 23.juna u Kombank dvorani

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook