Kartell slavi 15 godina transparentnog dizajna

dana Oct9 2014

In the beginning, there was little. Then, there was much. Sometimes too much. Then, fortunately, there was less. Then nothing. Which, sometimes becomes less than nothing. Then, there was La Marie.” –  ovim rečima  slavni  ftrancuski dizajner Filip Štark (Philippe Starck) opisao je nastanak čuvene  Kartell stolice “La Marie” 1999 godine, koja je predstavljala prvu polikarbonatsku stolicu  tešku svega 3,5 kilogarama.

To je zapravo bio početak novog milenijuma koji je doneo u svet dizajna, revolucionarni materijal – polikarbonat, od kojeg je napravljena “La Marie” i koja je posle svog predstavljanja  davne 1999 godine na Internacionalnoj nedelji dizajna u Milanu (Salone del Mobile) ušla u proizvodnju. Futuristički dizajn i plastika kao zaštitni simbol brenda Kartell, otvorili su tada vrata transparentnosti, koja postaje nova karakteristika slavnog brenda.

Danas, nakon 15 godina postojanja transparentnog dizajna, mala Marie dobila je i svog starijeg brata, dvosed od plastike “Uncle Jack” čiji dizajn potpisuje takođe Filip Štark, a čija dužina od skoro dva metra, visina od jednog metra i težina od 30 kilograma, predstavljaju jedan od najvećih predmeta ikada realizovanih od polikarbonata.

Povodom proslave petnaestogodišnjice transparentnosti, sreli smo se u showroom-u Kartell u Milanu, sa vlasnikom e predsednikom slavnog brenda, Klaudiom Lutijem (Claudio Luti) koji nam je otkrio u čemu je tajna i dugovečnost uspeha proizvoda Kartell.

Poznatao je da se za Kartell vezuju velika i slavna imena iz sveta dizajna. Koja je strategija poslovanja i biznis model Vašeg brenda, pre svega kada je u pitanju saradnja sa dizajnerima?

 Princip saradnje sa mojim dizajnerima se bazira pre svega na timskom radu i poverenju od samog početka, tj.od idejnog projekta pa do njegove finalne realizacije. Sa svojim dizajnerima radim i susrećem se vrlo često, najmanje jednom mesečno kada je u pitanju realizacija određenog proizvoda. Ja radim sa njima, konsultujemo se i rešavamo probleme zajednički,  kako bi došli do najboljeg mogućeg rešenja. Princip rada koji se pre svega zasniva na poverenju, ključ je svakog uspeha.

Danas vlada trend da veliki brendovi daju sve veću mogućnost mladim dizajnerima. Kakav je Vaš odnos, kada su u pitanju mladi talenti?

– Mi važimo za brend i firmu u kojoj postoje velike mogućnosti za napredak i lični razvoj.  Mladih i talentovanih dizajnera je danas sve više i konkurencija je ogromna.  Ima genijalnih prototipa, kao i ideja, međutim često se dešava da kada je u pitanju funkcionalnost određenog proizvoda, tu nailazimo na probleme. Na žalost, to  predstavlja  limit koji nas sprečava za nekom dubljom saradnjom sa mladim dizajnerima.

Često se može čuti da uz ime Kartell, ide i fraza “demokratski dizajn”. Šta za Vas to predstavlja, i koji je to proizvod Kartell koji je doživeo najviše uspeha?

Za nas to znači da su se naši proizvodi našli u svačijoj kući. Naši proizvodi su prilagođeni za svačiji džep, i to je ono što ih čini unikatnim. Stolica La Marie, koja je dobila ime po mojoj supruzi, je svakako jedan od proizvoda koji je doživeo najviše uspeha, postavši ikona stila i elegancije, kada je reč o dizajnu proizvoda. S druge strane naš najprodavaniji proizvod jeste stolica ” Luis Ghost”.

 

Koje predmete Kartell, Vi posedujete u kući?

Moja kuća koja datira sa početka 20 veka, predstavlja pravi mix starih komada nameštaja, pravih antikviteta i modernih predmeta, Naravno posedujem veliku kolekciju Kartell proizvoda u svom domu.

Pored Vaše ogromne ljubavi prema Kartellu, šta je to što Vas čini srećnim?

– Život nije samo posao i poslovni uspeh.  Mislim da sam dosta postigao kada je u pitanju karijera i to je deo života koji me čini srećnim. Ali iznad svega, moja porodica je na prvom mestu i ona mi daje snagu i motivaciju za sve što radim.  Pored posla, imam svoj hobi, volim jedrenje, skijanje, prirodu…jednostavnom, volim život!

 

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kartell slavi 15 godina transparentnog dizajna”


« Večeras se otvara RESORT design store na Dorćolu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook