Kad sunce zađe nad Zadrom

dana Jul8 2015

Prilikom svoje posete Zadru davne ’64, jedan od najpoznatijih režisera svih vremena Alfred Hičkok, rekao je da je zalazak sunca u Zadru najlepši na svetu. Te reči zapisao je posmatrajući zalazak iz sobe 204 čuvenog hotela Zagreb koji se nalazio na zadarskoj rivi.

Zalazak sunca koji je po Hičkoku lepši čak i od onog u Key Westu na Floridi, oduvek je mamio mnogobrojne turiste koji šetajući obalom ovog dalamtinskog gradića uživaju u spektakularnom prizoru spajanja sunca i mora. A da je veliki režiser nekada prošetao Zadrom, svedoči i danas njegov portret postavljen na obali. Delo uglednog zadarskog fotografa Ante Brkana smatra se jednim od najboljih Hičkokovih portreta.

Obala i luka u Zadru nakon skoro više od pola veka postale su jedne od najaktuelnijih u Hrvatskoj, pre svega zbog dara prirode i fantastčnog prizora smene dana i noći, koji postaje bogatiji zahvaljujući dvema instalacijama “Morskim orguljama” i “Pozdravu Suncu“.

– Ovde je najbolje doći oko pola devet uveče, kada sunce skoro nestane, a onda počinje spektakl. Spoj zvuka mora i čarobne svetlosti koja nastaje zahvaljujući ovoj fantastičnoj instalaciji, nešto je neopisivo. Već treće veče dolazim ovde i mislim da ću svakako doći ponovo da posetim Zadar – objašnjava Stella, engleskinja koja je ovog leta odlučila da obiđe hrvatsku obalu.

Urbana instalacija “Pozdrav suncu”, maštovito je delo poznatog hrvatskog arhitekte Nikole Bašića smeštena na samom vrhu zadarskog poluotoka, nadomak “Morskih orgulja”. Sastoji se od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istom nivou s kamenim popločjem obale u obliku kruga prečnika od 22 metra. Ispod staklenih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje komunikacija s prirodom, sa svetlom. A kada sunce zađe uključuju se rasvetni elementi ugrađeni u krugu, koji proizvode prekrasnu svetlosnu igru u ritmu talasa i zvuka morskih orgulja.

Imena i brojke upisani po prstenu koji okružuje ovu instalaciju, deo su kalendara svetog Krševana koji datira iz 1292. godine u kojem su astronomski podaci pisani arapskim brojkama. A uz kalendarski deo sa imenima svetaca, postoji i astronomski deo koji prikazuje koordinate nebeskih tela.

Ovo je savršenstvo za oči, a i za dušu moram priznati. Zvuk morskih orgulja u kombinaciji sa zalazećim suncem je nešto što dugo nisam verovao da postoji. Došao sam iz tog razloga da posetim Zadar i uverio se u njegovu lepotu i posebnost – kaže šveđanin Denis, bacajući pogled na svoje dvoje male dece koja veselo preskaču snopove igrajuće svetlosti instalacije magičnog kruga.

Nadomak kruga, družina mladih slovenaca sedeći na obali prati ritam morskih orgulja, još jedna atrakcija poznatog arhitekte. Reč je o kamenim stepenicama koje se protežu na sedamdesetak metara obale, podeljenih u sedam desetmetarskih sekcija, a ispod kojih je ugrađeno 35 cevi različitih dužina, koje proizvode mistične tonove svakim novim udarom talasa mora.

Harmonija koju proizvoda ova igra vode i svetlosti je neopisiva. Imam osećaj kao da more razgovara sa mnom. Ovde pronalazim mir, tako da često provodim vreme na obali – s osmehom objašnjava mlada zadranka, instruktorka yoge.

A kada sunce konačno ode u duboku noć i zatvori zavese urbanog spektakla, radoznala masa se kreće u pravcu starog grada, neko u potrazi za atrakcijama noćnog života, drugi na počinak nestrpljivo čekajući još jedan novi dan na moru. Na obali tada ostaju talasi, zvuk mora i poslednji tonovi magične svetlosti.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Kad sunce zađe nad Zadrom”


« Zatvoren drugi Bašta fest!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook