Jugoslovenska arhitektura – Prošlost koja traje

dana Nov4 2014

Izložbu Jugoslovenska arhitektura – Prošlost koja traje je realizovao tim internet magazina “Still in Belgrade”  u saradnji sa kulturnim centrom UK Parobrod. Posetioci će imati priliku da vide više od 25 fotografija posleratne jugoslovenske arhitekture koje je David Pužado   fotografisao u Beogradu.

Deo ovog projekta predstavljen je na ovogodišnjem Oktobarskom salonu pod nazivom “Dragulji iz naše prošlosti” i privukao je veliku pažnju posetilaca. Za ovu izložbu video rad je kreirao beogradski umetnik Danilo Stojić.

Serija fotografija prezentuje javne objekte izgrađene u Beogradu u posleratnom periodu za vreme vladavine Tita. Objekti predstavljaju dragulje moderne jugoslovenske arhitekture čiji su autori istaknute arhitekte tadašnje države.  Monumentalni, simetrični, trajni objekti prenose snažan vizuelni uticaj  i pokazuju samouverenost  i snagu socijalističke republike sasvom simbolikom koja ih je pratila.

 

Nakon raspada SFRJ početkom 90ih njihov simbolički značaj je zauvek nestao.Kakoje  Vilem Jan Nutelings zapisao „ objekti su postali potopljeni u novom dobu, ostali su nerazumljivi mlađim generacijama. Njihova simbolika je izgubljena kako se menjao vizuelni jezik, a signali prigušeni novim pogledima na svet“.

Pužadove fotografije otvaraju pitanja koja su važna za naš nacionalni identitet: Šta se dogodilo sa ovimo bjektima tokom vremena? Da li su oni deo društvenog konsenzusa? Kako se odnosimo prema kulturnom nasleđu koje nam je Jugoslavija ostavila?

O autoru:
David Pužado (1972, Barselona, Španija) po profesiji je fotograf čija se dominantna interesovanja kreću u oblasti crno-bele fotografije, arhitekture, simetrije, ljudi, i čije radove odlikuje jednostavnost i minimalizam, tišina koju neguje oko slike.Od 2013.organizuje izložbe u beogradskoj kafe-knjižari Meduza, a od 2014. i u džez klubu Čekaonica (u bivšoj zgradi BIGZ-a), gde je do sada organizovao 13 grupnih izložbi na kojima su predstavljena prevashodno nova imena u svetu domaće i inostrane fotografije. Pužado je do sada imao tri samostalne izložbe u Barselonii tri u Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada na međunarodnim fotografskim konkursima. Sada živiiradi u Beogradu.

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Jugoslovenska arhitektura – Prošlost koja traje”


« Lota Alvar i Fashion Gallery

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook