Jovana Hiesmayr: srećan brak nije bajka

dana Jul25 2019

Nova knjiga Jovane Hiesmayr “Brak prevara i prosvetljenje” zaintrigirala nas je da uradimo intervju sa autorkom i postavimo joj par pitanja koja svakoga od nas zanimaju. Šta zapravo znači srećan brak, veza, odnos? Da li previše očekujemo od sebe i drugih? Da li osuđujemo?

-Da li postoji veza između knjige čiji ste koautor “Upomoć, prijateljice” i vaše knjige “Brak, prevara i prosvetljenje”?
Jedina veze između knjige “Upomoć, prijateljice” i poslednje knjige je zapravo njihova terapeutska namena. To nisu romani koje pročitate i zaboravite na njih već knjige koje držite  na svom noćnom stočiću jer uvek mogu da vam zatrebaju alati i tehnike za lični duhovni razvoj. Obe knjige u sebi sadrže tehnike za prevazilaženje određenih životnih problema i iskušenja.
-Kako ste došli do ideje da napišete knjigu na temu braka? Da li ste bili između dve vatre, dva prijatelja čiji brak tone i to vam je dalo želju da na svoj način, pomognete nekom paru koji je u krizi?
Ideja je nastala zbog potrebe mojih klijenata da imaju neko štivo koje bi im pomoglo da bolje sagledaju svoj brak i uopšte dinamiku dugogodišnjih emotivnih veza. Knjiga je zapravo mali poklon svima onima koji iz ovih ili onih razloga nisu u mogućnosti da rade na na svojim emotivnim problemima sa terapeutom a žele da dođu do nekih saznanja i odgovora.
-Kako ste došli do vežbi i alata kao tehnike u prevazilaženju bračnih problema?
Do vežbi i tehnika sam došla kroz mnogobrojne edukacije i radionice koje sam prošla kako bih uopšte počela da radim kao trener za lični razvoj. Zbog prirode mog posla i načina života u kontaktu sam i usko sarađujem sa seksolozima iz San Franciska i sa koučevima mahom iz Nemačke i Austrije. Knjiga “Brak prevara i prosvetljenje “ obiluje i potpuno novim naučnim podacima koji se tiču monitoringa ponašanja i žena i muškaraca u vezi.
-Koja su to najčešća pogrešna uverenja braćnih partnera?
Ima ih mnogo, najčešće  govorim o onim destruktivnim uverenjima koja vezuju pojam braka za nešto bajkovito i magično…taj program nam ubacuju od rođenja kroz bajke i filmove, posle kroz medije i društvene mreže…Sve to dovodi do velikih frustracija i razočaranja, prevelikih očekivanja i nerealnih pritisaka na partnera i vezu uopšte. Srećan brak nije bajka već je odnos dvoje nezavisnih ljudi koji se podržavaju , uče jedan od drugog i razvijaju se. Ljubav u braku ne nestaje već samo menja svoj oblik, kao mesečeve mene.
-Savet koji bi dali čitaocu vaše knjige?  
Cela knjiga je zapravo sama po sebi savet, kako bolje razumeti sopstvene potrebe, potrebe partnera, kako naučiti i uvežbati osvešćenje trenutka i života u trenutku. Kako konačno prestati sa osuđivanjem i sebe i drugih i kako na kraju krajeva živeti ovaj život koji nam je dat na najbolji mogući način.

Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: intervjui | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Jovana Hiesmayr: srećan brak nije bajka”


« Bafe raspisuje regionalni poziv za mlade modne dizajnere

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook