Izložba “a Monument” umetnika Franka B u galeriji Eugster

dana Jun20 2018

Izložba performans “a Monument” umetnika Franka B otvorena je od 8. juna do 7. avgusta u galeriji Eugster || Belgrade. Samostalna izložba istaknutog internacionalnog performans umetnika Franka B održava se 16 godina nakon njegove poslednje izložbe u SKC-u.

Rad italijanskog umetnika Franka B govori o kontroli, van okvira formata i žanra: kontroli nad sopstvenim telom i životom, protiv etiketa i pravila koja uslovljavaju i prodaju slobodu. U posebnoj seriji radova koji koriste zastave i spomenike kao motive, Franko B transformiše ovaj koncept u narativ, osvrćući se na političke konglomerate, institucije i moćnike koji oblikuju i presecaju ljudske živote.

Iako je duboko urezana u našu realnost, kontrola institucije nad individuom je skoro nadrealna, toliko da nemamo distancu sa koje možemo svesno da je sagledamo. Većina veštačkih političkih kreacija i korporacija su nam daleke kao mitska bića, dogme ili stvari date prirodom; stvari koje veličamo ali i oplakujemo u kamenu. Kolektivno društveno verovanje u korporacijska obećanja čini njihovo prisustvo nedodirljivim, prikazujući ih kroz simbole i nepoznate reči koji nas zavode da verujemo, u sekularnom životu, u ono što bismo zvali bogom ili đavolom u religiji. Kao individue, kao duše, u ovoj igri možemo samo da izgubimo – samo u trenucima krize ove apstrakcije dobiju opipljiv oblik, koji je češće strašan nego milosrdan.

U izložbi a-Monument Franka B-ja, a tako isto i u životu, kamenje je i kao metafora i kao predmet teško, nepomerljivo i blokira nam pogled. Pod izgovorom sigurnosti i zaštite, figurativnost i sloboda stavljeni su pod ključ, sakriveni iza zidova i logoa, pojednostavljenih formi. Prave figure sagldavamo tek na platnu, nežno izvezene na tkanini boje kože. Jedno pitanje sa kojim ostajemo nakon izložbe tiče se fragilnosti tog platna, u poređenju i u kontrastu sa krhkošću nepomerljivih granitnih ploča.

Franko B radi sa crtežom, instalacijom, sklupturom i performansom, ali i kroz razne druge medije i discipline. Tokom godina, izgradio je pozamašan opus radova, a putem performansa u Tejt Modernu, Norvič Arts Centru i na Performance Art Week-u u Veneciji postao je internacionalno afirmisan. Živi i radi u Londonu, a profesor je skulpture na I’Accademia Albertina di Belle Arti di Torino, kao i gostujući predavač na Royal College of Art u Londonu. Frankove poslednje samostalne izložbe uključuju Sleeping Beauty (2017) u Freud Museum u Londonu i Love Letters (2017) u Palazzo Sant’Elia, Palermo, Sicilija.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Izložba “a Monument” umetnika Franka B u galeriji Eugster”


« Svetska muzička atrakcija POSTMODERN JUKEBOX u decembru u Štark Areni!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook