Istanbul, moderni Orijent

dana Feb14 2012

Grad čiji se jedan deo nalazi u Evropi, a drugi u Aziji. Sam ovaj podatak budi radoznalost i raspiruje maštu. Svi će vam reći da na svetu nema grada poput Istanbula, i svi oni su u pravu.

Iz Srbije u Istanbul se stiže lako. Možete da birate – avionom, kolima, vozom ili busom. Avionom se stiže brzo ali vam treba više novca; kolima je super i udobno ali vam za prevoz po gradu neće trebati; autobusom i vozom je sporo ali jeftino. Šta god da odlučite, isplatiće vam se.

Najbolje vreme za posetu je period od aprila do juna, septembar ili oktobar. Ali zato u tom periodu ima najviše turista. U julu i avgustu je poprilično toplo. Zimi je Istanbul vlažan, hladan i vetrovit. Imajte na umu da ako je hladno i pada kiša, većinu vremena ćete najverovatnije provoditi u zatvorenim prostorima, a ovde se sve dešava napolju.

Puno posetilaca nikad ne proviri izvan Sultanahmeta, istorijskog centra Istanbula,  te nije potrebno pisati o znamenitostima ovog dela grada. Ukoliko odete u Istanbul, ovo je deo u kojem ćete, verovatno, biti smešteni tako da ćete ga dobro upoznati.  Jedino je preporučljivo da Aja Sofiju i Topkapi palatu ne obilazite u jednom danu i da poranite kako biste izbegli horde turista.

Da biste stvarno osetili puls Istanbula neophodno je da zavirite u komšiluk. Među brojnim mogućnostima izdvajaju se Beyoğlu, Santralistanbul i dan na azijskoj strani.

Beyoğlu

Zađite u ovaj šarmantni deo da osetite umetnički, moderan duh Istanbula. Popijte čaj u White Mill-u pod ogromnom krošnjom drveta . Nećete moći da verujete da ste u istom gradu gde ste još juče obilazili Plavu džamiju i Aja Sofiju.

Dečaci, nađite bricu i prepustite se njegovim veštim rukama. Posle ćete se, kažu, osećati kao gospodin čovek.

Krstarenjem kosmopolitskim ulicama Beyoğla stići ćete do Taksima. Odavde možete se spustiti glavnom ulicom, kroz more butika, do Galata mosta, na Balik Ekmek- ribu u hlebu. Pravi istanbulski šmek.

Santralistanbul

Dok ste na Taksimu, pronađite bus koji vozi na svakih pola sata (besplatna vožnja) do Santralistanbula– stara elektrana pretvorena u izložbeni prostor. Ispred se nalaze dva restorana, Tamirane i Otto Santral, dizajnirani smelo i sa puno mašte. Meniji su im sastavljeni u istom maniru.

Put to Santralistanbula pružiće vam pogled na, opet, neki treći Istanbul. Do tamo možete stići i brodićem pa peške. To je prava avantura koja zaheva malo više istraživanja, ali zato donosi posebno ispunjenje jer uključuje  krstarenje Zlatnim Rogom.

Krstarenje Bosforom i azijska strana

Krstrenje Bosforom, ukoliko idete gradskim trajektom (u jednom pravcu/povratna karta 7/11 Evra) traje 90 minuta u jednom pravcu. Polazi sa doka za krstarenje Bosforom (Boğaz İskelesi) u Eminönü, i ide do Anadolu Kavağı, na azijskoj strani. Ukoliko uzmete povratnu kartu, povratak istim putem je u 15h.

Ukoliko želite da upoznate malo bolje azijsku stranu, upustite se u avanturu tako što ćete sesti na bus 15A do glavnog trga Kanlice, gde presedate za na bus 15 do Üsküdara. U Üsküdaru uzmite minibus do Kadıköya.

Iako nema istorijskih vrednosti, ovde ćete uhvatiti mladalačku i modernu vibraciju svakodnevog života. Potražite pijacu, koja je doživljaj sama po sebi. Ovde je pravo mesto da kupite začine, kafu i ručate u jednom od najboljih gradskih restorana Ciya Sofrasi po veoma pristupačnim cenama.

Dan završite pored mora, na toplim kamenim stenama sa lokalcima koji grickaju semenke i uživaju u životu, sa pogledom na Aja Sofiju. Neprocenjivo.

Gde god da krenete u Istanbulu, doživićete, pomirisati i okusiti nešto novo. Zato mapu u ruke i prepustite se čarima Orijenta!


Nevena Zelunka Cvijetić
je devojka iz Novog Sada. Voli: svoju porodicu- Miljana, dva crna psa Simku i Rudija, i belog mačka Branka; da putuje, kuva, pravi večere sa prijateljima, vozi svoj stari bicikl sa korpom, filmove sa happy endom, pogotovo Love actually; more. Voli život i jednostavnost. hleb i lale | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Istanbul, moderni Orijent”


« Valentina Obradović

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook