intervju: lamija suljević

dana Jan20 2014

Mlada dizajnerica, rođena u Foči sa svjetskom adresom i zavidnom biografijom, trenutno se predstavlja kao jedan od konkurenata na natjecanju prestižnog magazina Elle. Razgovarali smo sa Lamijom Suljević. 

Diplomirala si na univerzitetu Beckhams u Stocholmu, najprestižnijem u Skandinaviji; koliko je bilo teško pronaći svoje mjesto među tolikim talentima?
Imala sam sreću da budem izabrana u grupu od 12 studenata na tom univerzitetu. Naravno da je konkurencija velika i traži predznanje i angažovanje. Uspjela sam međutim da ispunim sve zadatke i izgradim vlastiti stil.

Sjajnim kreacijama oduševljavaš mnoge. Mogli smo ih vidjeti na stranicama talijanskog Vogue-a, časopisu Deluxx i mnogim drugima. Koliko ti je to dodatni elan za budućnost?
Naravno da je to dodatni podsticaj za mene kao mladu dizajnerku, svjesna sam da je put do pravog uspijeha dug i naporan i da modni časopisi imaju veliku ulogu u ovom poslu. Ja se nadam da će moje kreacije i u budućnosti biti prihvaćene kao modni trend.

Urednicima magazina Hint prva asocijacija na tvoj rad bila je Viviene Westwood. Sjajni komplimenti od sjajnog tima.
Da, bilo je to lijepo čuti iako moja namjera nije bila da se uradi to poređenje. Godi ipak da me porede sa tako čuvenim kreatorom.

Predstavila si se na New York i Stocholm FW, a teme za rad pronašla si u bosanskoj kulturi i narodnim rukotvorinama. Prepričavaš li na taj način povijest svoje domovine?
To je moja najveća želja, ja nalazim inspiraciju u starim rukotvorinama i to je ono što me nadahnjuje. Moj cilj je da pokažem kulturu kroz svoje kreacije. Svaka moja kolekcija ima jednu temu sa mnogo ručno rađenih detalja. Svaku od njih odlikuje posebna obrada materijala kojom postižem željeni efekat.

Spomenula si kako bi se voljela vratiti u Bosnu. Misliš li da bi to oslabilo perspektivu tebe kao dizajnera? Naši prostori se i dalje smatraju neplodnim tlom za velike snove.
Da za sada se čini teško mogućim da se moja karijera nastavi na tim prostorima iz razumljivih razloga , ali ništa još nije konkretno određeno. Ja volim da dođem u Bosnu i uvijek dobijem novu inspiraciju za rad.

Ono što je trenutno najaktuelnije je učešće u konkursu magazina Elle. O čemu se točno radi?
Radi se o takmičenju New Nordic Talent of Year u aranžmanu magazina Elle. Vrlo mi je važno da dobijem što više glasova i uđem u polufinale. Prvih 25 mladih dizajnera ima mogućnost da predstavi svoje kreacije na panelu skandinavskih modnih urednika. Takmičenje traje do 24. januara. Proglašenje pobjednika biti će na proljeće. To je naravno jako velika šansa za mene i moju karijeru.

Fashion room kao ideja za budućnost?
Kao što sam već rekla, put je dug do toga da postignem nešto značajno u modnoj branši ali ja imam ideje i cilj od kog ne odstupam tako lako.

Za Lamiju možete glasati na Elle style awards

 

 

 


Filipa Huljev
je Splićanka. Razmažena , tvrdoglava i mama jednog šmekera. Fav.quote: Art is only way to run without leaving home. | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, lifestyle, ličnosti | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “intervju: lamija suljević”


« EX – Experiment and Explore

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook