Intervju: Belma Tvico Stambol

dana Feb3 2014

Bili smo u Belmadinu, modnom ateljeu i prostoru rađanja sjajnih ideja talentirane kreatorice koja se može pohvaliti činjenicom da njene haljine krase i ormar Angeline Joli.

Kako sve počinje?
Kao sedamnaestogodišnjakinju me profesorica slikarstva Samra nagovorila da se prijavim na Sarajevo FW kao mladi dizajner, istovremeno mi pomažući i usmjeravajući me u izradi kolekcije. Samo slikarstvo i rad s njom su dodali još jedan tas na vagu koji je bio dovoljan za odluku da se počnem baviti modnim dizajnom. Iako, mislim da je sve počelo kad sam imala  samo četiri godine od šivenja haljinica za Barbike u naručju tetke Rabije, krojačice.

Iako si imala “uložen veto” na upisivanje srednje umjetničke škole, kasnije i akademije, danas si uspješan student  u Bihaću. Kako si zaobišla prepreke?
Pa prije svega je moj otac bio protiv i uputio me na upise ekonomskog fakulteta, misleći da modni svijet nije sigurno mjesto i da se od toga ne može živjeti. Ipak sam po otvorenju svog studija upisala tekstilni dizajn i drago mi je da su moji roditelji danas sretni kad me vide da radim posao koji volim i da mogu od toga da živim. Put je bio nimalo lagan, pun borbe usporednog rada na sebi i obrazovanja.

Pogurana na FW još 2003. godine, uspijevaš uči u izbor i predstavljaš kolekciju Dama s kamelijama. Kako je taj prvi korak uticao na sve što se događa danas?
Kada se počne graditi karijera put nije nimalo lagan. Tada sam u konkurenciji od 300 dizajnera dobila priliku biti u 30 najboljih. Tada sam se prvi put predstavila publici, kolekcijom od samo četiri haljine. Podrška medija u tom trenutku mi je dala vjetar u leđa i potvrdila talent. Nakon toga sam mogla krenuti dalje.

Živjela si u Istambulu dvije godine. Tamo si radila i na kolekciji za Big star 2006. Kažeš do te je suradnje došlo slučajno. Kako si se našla u tim vodama i imaš li se namjeru vračati jeansu?
Sve se desilo preko prijatelja koji su tada živjeli u Istambulu i radili za Big star. Pozvali su me na jednomjesečni probni rad nakon što su vidjeli moje kreacije i dizajn. Bili su zadovoljni sa mnom i ponudili mi posao. Tamo sam počela raditi u timu od 6 ljudi i ostala toliko dugo. Moram reći da mi je to nezamjenjivo i nezaboravno iskustvo. Obzirom da je taj vid dizajna potpuno drugačiji od Haute Couture jer po sezoni morate uraditi 300-400 modela, nemam se namjeru vračati jer to ipak ne dozvoljava toliku slobodu i širinu u kreiranju. Ako budem imala višu ponudu Ready to wear u budućnosti vjerujem da ćete moći nositi i TVICOB jeans.

Po povratku iz Turske otvaraš modni atelje, radiš na novoj kolekciji i nekim sjajnim suradnjama. O čemu se radi?Modni studio otvaram 2008. godine i počinjem raditi na kolekciji Pozdravi iz Sarajeva za AR brend s Amelom Radan. Kolekcija je predstavljena širom svijeta. Bili smo u Shanghai-Kina, Charlotte-SAD, Siciliji, Rimu,Istanbulu, Podgorici, Novom Sadu, Munchenu, Beču,Parizu i drugim gradovima. Imali smo i jako puno upita da se otkupi kolekcija ili pojedina haljina, ali smo smatrali da je ova kolekcija u stvari antološka i da zaslužuje da se nađe u nekom muzeju u Sarajevu. Motivi na haljinama su motivi Sarajeva i BiH iz turskog i austrougarskog perioda. Opet nešto novo, nešto drugačije, ali i dalje visoka moda i unikati. Dizajnirala sam materijale na osnovu skica haljina a to je jedan od najsloženijih procesa rada ali i dobra lekcija za mene. Cilj je bio promocija kulture i tradicije.

Specijalnost su ti vjenčanice, kreiraš i one za pokrivene žene. Dosta pažnje pridaješ ručno rađenim detaljima i izuzetnoj čipki. Koliko izazova nosi uhvatiti se u koštac sa budućim mladenkama?
Koliko je teško toliko je kasnije još i ljepše kada vidite osmjeh te iste djevojke kada vjenčanica bude gotova. Ovdje čovjek dosta mora poznavati i različite tipove ljudi. Jedno je doći sa prelijepim haljinama na slikama a drugo je kako kome što stoji. Iako pored svih izazova koji proističu kod kreiranja vjenčanica, moram naglasiti da mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreiranje Haute couture vjenčanica. Sam odabir materijla poput čipke, koji je neizostavan dio skoro svake od haljina, i u meni budi sječanje na moje vjenčanje. Vjenčanice za šerijatska vjenčanja se ne razlikuju puno od drugih, osim sto se mora ispoštivati neka pravila. Za one koji imaju i opštinsko i šerijatsko vjenčanje isti dan, osmislila sam jedan multipraktični , a vrlo jednostavan model kojim  u par minuta dobijete propisno odjevenu ženu a po tom se sve dobro ukopi i za sam nastavak. Jednim primjerom koji dobiva, ali u sivoj boji sa sivom čipkom pri posjeti mog studija Sara Davutoglu , (supruga turskog ministra Ahmeda Davutoglu) biva oduševljena praktičnošću ovog modnog komada.

Otišla si korak dalje spajajući svoj dizajn sa starim zanatima, tako da potpisuješ i kolekciju cipela, nakita…
Svoje haljine željela sam upotpuniti i cipelama, ali ne običnim, već opet unikatnim i ručno rađenim. Tako sam se odlučila na saradnju sa poznatim sarajevskim obučarem Adnanom Kalajdžisalihovićem. Cipele su izrađene od od prave kože i sa decentnim detaljima. Namjenjene su i mladim damama sa profinjenim stilom. Nosive i van modnih pisti, pa će tako i one naći put do svih onih koji žele imati cipele sa mojim potpisom.

Na ovaj način odlučila sam promovirati vrijedne zanatlije i potaknuti ljude na razmišljanje o domaćim proizvodima koji su unikatni, prepoznatljivi i vrlo cijenjeni u svijetu, a vrijeme je da to budu i kod nas. Ovo su vrijedni detalji koje bi trebala imati svaka modno osvještena žena.

Trenutno ti je aktualna Diva business kolekcija za koju si editorijal snimila sa “stvarnim” ženama. Ta kolekcij spada pod profinjenu ali casual tebe. Kakve su povratne informacije?
Ona je inspirirana je hrabrim, uspješnim i jakim poslovnim ženama, čiju ljepotu u brzoj svakodnevnici često ne primjećujemo. Kolekcija odiše elegancijom, ženstvenošću, a sve to za poslovnu damu sa dobrim ukusom. DIVA BUSSINESS COLLECTION se sastoji od odijela koji se mogu nositi i u drugim svečanim prilikama, haljina vedrih boja koje mogu služiti i za dnevnu poslovnu kombinaciju ili za večernju, mantili sa detaljima od čipke i ručno rađenim spiralama, neobični kaputi ženstvenog kroja, kao i bluze i košulje sa animal printom.

Naše dive su bile u virtualnoj šetnji gradovima koji su za njih predstvaljali nesto posebno u životu. Bili smo u Izmiru, Istambulu, Jerusalemu, Beogradu, Parizu i Mostaru. Odabir je pao na Sabinu Bešlagić, Lejlu Jusić, Džejnu Bajramović, Leilu Kurbegović, Zvezdanu Cvijetić, Nađu Lutvikadić-Fočo i Julijanu Mikulić Jurišić. Modeli su dame i različite kostrukcije i različitih profesija. Većina „ modela“ su moji dugogodišnji klijenti i do sada su nosile poslovne kombinacije sa TVICO B potpisom. Moram naglasiti da mi je osnovna vodilja u odabiru bila činjenica da to budu prvenstveno žene koje izuzetno cijenim prije svega kao osobe, a tek onda kao poslovne i uspješne. Za sada su povratne informacije jako pozitivne, i mnogi su se iznenadili da sam uradila poslovnu kolekciju, čime sam dokazala za mogu dalje od haljina i vjenčanica.

Nakon mnoštva uspjeha koje sada već godinama nižeš iza sebe, imaš li neke posebne planove za budućnost i ima li kraja tvojim snovima?
Mislim da snovi nikada ne trebaju  imati granicu. Nakon nedavne posjete sedmici mode u Parizu gdje sam prisustvovala revijama Jean Paul Gaultier-a I Zuhair Murad-a dobila sam nove ideje za kolekciju proljeće/ljeto 2014 koju planiram završiti do maja, tako se može reći da je Pariz za mene bio jako inspirativan, i da sam još vise poželjela da i ja u dogledno vrijeme otvorim svoj salon Haute couture haljina u tom gradu. U toku je izrada prve kolekcije ručno rađenih torbi koja bi trebala biti završena do ljeta. Možda se u ovoj godini desi i nešto što nisam planirala, ali vrijeme će pokazati svoje…

Atelje Belmadino možete pronaći u starom dijelu  Sarajeva, na adresi Telali 7.


Filipa Huljev
je Splićanka. Razmažena , tvrdoglava i mama jednog šmekera. Fav.quote: Art is only way to run without leaving home. | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, lifestyle, ličnosti | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Intervju: Belma Tvico Stambol”


« Mikser design market

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook