Idealno vreme za egzotične destinacije

dana Dec27 2017
Zimski dani nam uvek donesu intenzivniju želju za peskom i toplim morima. Mnogima od nas se desi da impulsivno izgovorimo: “Mnogo je hladno a pada i kiša (sneg), hajde da odemo na Kubu, Šri Lanku…” – ali uvek postoji ono “ali”. To “ali” je ono što mnogima kvari odmor ili u prevodu – kišni periodi koji se javljaju u svim tropskim rajevima.
Photo credits: Instagram @cuba_gallery
Da vam se ne bi dogodilo da sebe proglasite najvećim tropskim baksuzom, dok na Kubi ležite u sobi a ne na plaži jer kiša lije deset dana kao iz kabla, zbog toga smo istražili kada je najbolje vreme za odlazak u najpopularnije tropske krajeve.
Kuba je zemlja koja pripada klasičnom tropskom pojasu. Zima, koja traje od novembra do aprila, suva je i sa retkim padavinama i temperaturom između 15 i 30°C. Zato su najbolji meseci za posetu ovom karipskom ostrvu decembar, januar i februar. Kišna sezona traje od maja do oktobra i karakteriše je visoka temperatura i visoka vlažnost vazduha, pa ovaj period nije baš pogodan za boravak na Kubi, posebno kada se uzme u obzir i sezona uragana – koji su česta pojava između jula i oktobra, dok temperatura mora retko pada ispod 25°C.
Photo credits: Instagram @cuba_gallery
Dominikanska Republika ima sličnu klimu. Veći deo zemlje, osim severne obale, ima kišnu sezonu između maja i novembra, i to je vreme kada Dominikanu ne treba posećivati. Suva zimska sezona traje od decembra do marta, ali tada su temperature nešto niže. Nešto drugačiju klimu ima severna obala koja je izložena pasatima, pa kišna sezona počinje mnogo kasnije i traje od oktobra do januara. Širom zemlje temperaturne razlike su veoma male i variraju od meseca do meseca, najčešće između 22 i 30°C, dok temperatura mora ne pada ispod 26°C. Najbolje vreme za posetu Dominikani je od januara do marta. Sezona uragana traje od juna do novembra, ali su najveće šanse za njihovu pojavu od polovine septembra do polovine novembra.
Photo credits: Instagram, @dominican__republic

Photo credits: Instagram, @dominican__republic
Da što bolje spremite svoj plan putovanja pogledajte raspored kišnih perioda u najpopularnijim tropskim krajevima.

Meksička karipska obala, poznatija kao Rivijera Maja, imaju gotovo istu klimu. Sezona je manje više ista i traje od decembra do marta, dok tokom ostalih meseci uglavnom vlada velika vlažnost i visoka temperatura, uz mnogo padavina, a postoji i velika mogućnost od udara uragana za vreme letnjih meseci.

Photo credits: www.tripadvisor.rs

Photo credits: www.tripadvisor.rs

Indija, jedna od najvećih zemalja Azije, može grubo da se podeli na nekoliko klimatskih celina. Najbolje vreme za posetu himalajskom delu Indije su maj, septembar i oktobar, kada nije previše toplo. Nešto južnije, u okolini Nju Delhija, klima je sasvim drugačija. Osim od novembra do marta, temperature su izuzetno visoke i često prelaze 30°C, a i vlažnost vazduha je izuzetno visoka. S druge strane, letnji meseci su izuzetno topli kada je sezona monsuna – od jula do septembra.

Photo credits: Instagram, @india

Centralni deo Indije (Bombaj, Goa, Kalkuta) je još topliji, vrućine traju tokom cele godine, a sezona monsuna je duža i traje od juna do polovine oktobra. Zato su najbolji meseci za posetu ovom dePhoto credits: Instagram, @indialu zemlje januar i februar. Najjužniji deo Indije (Bangalor, Kerala) ima klimu koju Evropljani najteže podnose. Visoke temperature i visoka vlažnost vazduha traju tokom cele godine, a obilne kiše padaju često, posebno od maja do novembra. Zbog toga je najbolji mesec za posetu ovom delu zemlje januar. Takva je klima i na Šri Lanki, koju moreuz razdvaja od indijske južne obale.
Photo credits: Instagram @srilanka
Photo credits: Instagram @srilanka
Jedno što vam je preostalo jeste da obezbedite novac za jedno ovakvo putovanje. Ukoliko nemate tetku koja živi na Kubi, a poseduje jednu sobu višea platila bi vam avionsku kartu, za jedno od ovih putovanja moraćete ili da pozajmite ili da uštedite minimalno 1200 do 2000 evra.

Ivan Mijailović
je surovo realan sanjar. Hoda po oblacima dok čvrsto stoji na zemlji. Novinar i pesnik a diplomirani ekonomista u turizmu, po obrazovanju. | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, najnovije vesti, putovanja | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Idealno vreme za egzotične destinacije”


« Konkurs za mlade pozorišne stavraoce

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook