Holandija, zemlja u fokusu – Oživljavanje starih zanata kroz savremeno odevanje

dana Apr13 2016
39. Black’n’Easy Fashion Week nastavlja promociju kulture i mode Holandije. U organizaciji Kulturnog centra Grad, sinoć smo prisustvovali izložbi projekta Exploring Inspirations koji je podržan od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands i pripreman je tokom 2015. godine.
Projekat Exploring Inspirations
Kroz serije radionica za dizajnere, a čiji je centralni fokus bio ispitivanje mogućnosti primene tradicionalnih zanata sa područja Srbije u savremenom odevanju, nastala je mini-kolekcija koja je bila prikazana na izložbi. Ovi dizajnerski komadi nakita, odeće i obuće, pored svojih savremenih karakteristika, imaju moć da ožive i čuvaju zanate kojima su inspirisani – tradicionalne mustre pletenja iz Sirogojna, opančarske tehnike pletenja kože i filigranski vez u srebru sa izvanrednim detaljima. Tako, na specifičan način ova kolekcija kapsulira nasleđe prošlosti transponovano u savremeno doba. Autori kolekcije su: Conny Groenewegen, Sanne Jansen, Irina Somborac, Nina Sajet, Nhat-Vu Dang, Nenad Sojaković, Amber Ambrose Aurele, Deniz Terli i Jan Jansen. Neki od autora pridružili su se prezentaciji i publika je imala priliku da vidi na čemu trenutno rade. Pored toga, specijalni gost bio je brend Afriek iz Amsterdama. Ovaj brend proizvodi veoma male serije muške odeće izrađene od afričkih tradicionalnih tkanina sa printovima živih boja, a u prilog autentičnosti ovog brenda govori podatak da se u izradi odeće upošljavaju afrički stručnjaci u ovoj oblasti.
Kako bi proširio perspektivu o primeni kulturnog nasleđa u savremenom odevanju, na izložbeni se nastavlja i edukativni program. Naime, gost 39. Belgrade Fashion Week-a biće Branko Popović, koosnivač i direktor holandskog FASHIONCLASH-ainternacionalne interdisciplinarne platforme za dizajnere i umetnike nove generacije. FASHIONCLASH održaće se osmi put, a kao centralnu temu imaće upravo nasleđe (heritage). Tako će se danas, 7. aprila, takođe u Velikoj galeriji KC Grad, Popović pridružiti učesnicima projekta Exploring Inspirations i domaćim stručnjacima u započetoj debati o saglasju tradicionalnog i savremenog i dati svoje viđenje na temu razumevanja porekla u službi formiranja slike budućnosti.
Istog dana, u prodavnici Koncept 45, zainteresovani će imati jedinstvenu priliku da kupe modele predstavljene na revijama.
Povodom zatvaranja 39. Black’n’Easy fashion Week-a organizatori projekta pozivaju publiku da im se pridruži 9. aprila u Shopping Centru Ušće gde će imati priliku da se druže sa poznatima, kao i da dobiju lične savete od profesionalnih stilista.
Autor fotografija: Jadranka Ilić

Jovana Šošević
je "Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš. " | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, lifestyle, trendovi | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Holandija, zemlja u fokusu – Oživljavanje starih zanata kroz savremeno odevanje”


« Intervju: Vera Vuksanović

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook