Haljina na preklop slavi 40. rođendan

dana Feb19 2014

Otkako je američka dizajnerka Diane von Furstenberg izbacila na tržište svoju najpoznatiju kreaciju, haljinu na preklop, prošlo je tačno 40 godina. Ova hajina, koja se preklapa sa prednje strane i vezuje u struku, baš kao kućna haljina, postala je jedna od najomiljenijih kreacija mežu ženama. Trenutna postavka u Los Anđelesu slavi stvaranje i istoriju ovog komada garederobe, kao i što govori o životu i karijeri slavne dizajnerke.

Kao i većina kreacija u modnoj industriji, osmišljenih da obeleže istoriju, Diane von Furstenberg, svojom haljinom na preklop to nije imala za cilj. Bila je to samo jedna od ideja mlade dizajnerke koja se neposredno pre toga udala za princa Egon von Furstenberga i ostala trudna. Iako mlada Dijana koja je studirala ekonomiju u Ženevi tada nije imala jasne ideje o svojoj budućnosti, sasvim sigurno je znala da želi da ode u Njujork.

Međutim njeno suočavanje sa američkim tržištem i konkurencijom na početku nije bilo lako. Posle više godina ignorisanja njenog rada, bilo je neophodno intervenisanje legendarne modne novinarke Harper’s Bazara Diane Vreland, koja je u ovoj šarenoj i seksi haljini, prepoznala kreaciju genija. Pravi bum, haljina na preklop doživljava 1974. godine, kada je i oficijelno predastavljena na američkom tržištu kao komad garderobe jednostavan za oblačenje, poput “kimona” bez rajfešlusa ili dugmića. Ili, kao što je sama Diane objasnila, “savršena haljina za iskradanje iz spavaće sobe, posle noćne avanture”. Šalu na stranu, istina je da ova praktična haljina, napravljena od žerseja i koja prati obline tela, bila upravo ono što su žene tražile tih godina.

Simbol slobode ili haljina koje su žene počele da obožavaju, za samo dve godine prodata je u više od milion primeraka, a njena dizajnerka, Diane von Furstenberg, poznatija kao DVF, završava 1976. godine na naslovnici Newsweek-a kao jedna od najmoćnijih žena u modnoj industriji, proglašavajući je ikonom nezavisnosti i uspeha.

Tada već razedena sa dvoje dece, Diana sama vodi firmu i tokom godina se odlučuje da napravi malu pauzu, sve do devedesetih kada shvata da generacija mladih i lepih žena ima potrebu za njom i njenom haljinom na preklop. Od tada niko je više nije mogao zaustaviti.

Ova haljina je ušla u istoriju kostima, takođe je predmet izučavanja u modnim školama, kao i što se danas čuva u muzejima kao simbol žene sedamdesetih godina. U njoj su pozirale i mnoge poznate ličnosti, poput Madone, Mišel Obame i Ingrid Betankurt. Danas, 15 odsto ukupne prodaje kreacija DVF čine zapravo ove haljine, čak i posle 40 godina postojanja. A u njeno ime i slavu organizovana je izložba pod nazovom “Journey of a dress” u Los Anđelesu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Haljina na preklop slavi 40. rođendan”


« Bob trendy frizure 2014. / PFW

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook