Francuski film Živi brzo, umri polako od 25. jula u bioksopima!

dana Jul25 2019

Od francuskog reditelja Kristofa Onorea (Christophe Honoré) 25. jula u bioskope stiže francuska drama „Živi brzo, umri polako“ (Plaire, aimer et courir vite) koja predstavlja portret dvojice muškaraca koji se međusobno pronalaze i hrabro koriste date trenutke. Film je prvi put prikazana kod nas na Festivalu autorskog filma.

Ostvarenje, u čijem scenariju leži ljubavna afera iz 1993. godine dobilo je nominaciju za nagradu Zlatna plama na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a sam scenario je, prema rečima reditelja i scenariste Onorea delimično autobiografski.

Priča prati Žaka (Pierre Deladonchamps), zgodnog mladog pisac iz Pariza koji, iako još uvek nije napunio 40 godina, ne veruje da je bolji deo života pred njim. Bori se s krizom u karijeri i blokadom u pisanju. Sa druge strane Artur (Vincent Lacoste), student iz Bretanje, stalno je nasmejan i odbija i da pomisli da postoji nešto u životu što nije nemoguće. Žak i Artur će se dopasti jedan drugom. Kao u nekom divnom snu, kao u nekoj tužnoj priči.

U naslovu ove dirljive, ali jednako i duhovite priče „Živi brzo, umri polako“ našle su se dve reči „brzo“ i „polako“ čije prisustvo u nazivu reditelj pojašnjava:

„Ideja je bila da se radi o dva odvojena i različita karaktera. Jedan čovek koji želi da se život stalno vrti i okreće, upoznaje Žaka koji naprotiv želi da uspori stvari, da ih zaustavi. Zajedničko postojanje ove dve suprotstavljene brzine bilo je presudno za ovu dramu.”

Kristof Onore je francuski reditelj i scenarista koji je svoju rediteljsku karijeru započeo u Kanu. Neki od njegovih filmova poput “Ljubavne pesme” (2007.) i “La belle personne” (2008.) odaju počast filmovima Novog talasa, te se i ovaj francuski reditelj svrstava u naslednike tog talasa francuske kinematografije, istovremeno nudeći moderno shvatanje u predstavljanju savremene mladeži.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Francuski film Živi brzo, umri polako od 25. jula u bioksopima!”


« Srpska kreatorka Marija Ivanković, na Torino Fashion Week-u i u Australiji

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook