Film Izgrednici pohvaljen u Hollywood Reporter-u

dana Jan11 2019

Referentni filmski i esnafski magazin The Hollywood Reporter doneo je ovih dana i prikaz „Izgrednika“, filma Dejana Zečevića i aktuelnog srpskog predstavnika u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

Filmski kritičar Stiven Dalton u tom svom prikazu, između ostalog, istakao je sledeće: „Brutalistička betonska arhitektura Beograda igra vodeću ulogu u ovom vizuelno upečatljivom trileru srpskog reditelja Dejana Zečevića. Izgrednici kombinuju horor, distopijski SF, društveni komentar i film noir na način koji budi budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog – i zaista, debitantski film Aronfskog, Pi, jeste očigledna stilska preteča sa svojom snažnom monohromnom slikom, paranoidom atmosferom i pulsirajućim elektronskim muzičkim skorom.“

Dalton zaključuje da „ovaj oku ugodni neo-noir dobro funkcioniše kao mračni zaokret put teritorije Crnog ogledala i kao stilizovani urbani košmar ubedljive monohromne slike i jezovitih elektronskih zvukova“.

Ovaj film u režiji Dejana Zečevića je odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) postao srpski kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Izgrednici su snimani tokom oktobra i decembra 2015. godine, na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Iza ovog projekta stoji Biberche, filmska kuća koja je producirala prethodni Zečevićev film Neprijatelj, a takođe i nagrađivani film Takva su pravila reditelja Ognjenja Sviličića.

Glavni junaci, Aleksandar, Teodora i Danijel, studenti su sociologije koji se, nesvesni rizika, upuštaju u opasan eksperiment. Radoznala trojka želi da dokaže da prostorna destrukcija (nered>vandalizam) postepeno prerasta u socijalnu destrukciju (izgred>zločin), da jedno proističe iz drugog. Studenti isprva ne shvataju da im haos koji izazivaju za potrebe eksperimenta polako ali sigurno menja živote. Kada se situacija otme kontroli, njihov profesor će ih ostaviti da se sami suoče s posledicama.

Glavne uloge u filmu su pripale Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači iskusni Svetozar Cvetković. Vujović je pažnju na sebe skrenuo pre deset godina ulogom u Šejtanovom ratniku Stevana Filipovića, a popularnost je stekao zahvaljujući seriji i filmu Vojna akademija. Bjelica je glumila u pomenutim Čizmašima, a nalazi se i u glumačkoj podeli Otadžbine Olega Novkovića. Sovilj je takođe glumio u Čizmašima, ali je prvenstveno prepoznatljiv po glavnoj muškoj ulozi u Neposlušnim Mine Đukić. Pored njih, u Izgrednicima su uloge ostvarili i Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miorljub Lešo, Miodrag Dragičević…
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Film Izgrednici pohvaljen u Hollywood Reporter-u”


« Josip Grabovac ambasador brenda Sisters Code Atelier na najvećem sajmu muške mode

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook