Drugi Vikend Vračarskog filma 23-24. avgusta na Božidarcu

dana Aug22 2019

Božidarc organizuje drugi ”Vikend Vračarskog filma” od 23. do 24. avgusta u parku vojvode Petra Bojovića (preko puta kafane Kalenić). Kroz filmove se podsećaju na najlepši glumački par stare Jugoslavije Milenu Dravić i Dragana Nikolića koji su ujedno bili i Vračarci.

Program kreće u petak sa početkom u 20:30h sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi u filmu Nacionalna klasa. Saga o automobilskom asu nacionalne klase Flojdu doživeo je status jugoslovenskog i srpskog filmskog klasika. Mangupluk momka iz beogradskog predgrađa mogao je tako da dočara samo Dragan Nikolić, koji je tu mangupsku crtu maestralno nosio kako na filmu tako i u životu, a njegova drama na razmeđi mladosti i zrelog doba drama je svakog momka od 27 godina.

Drugog dana odnosno u subotu sa početkom u isto vreme prikazaće ostvarenje Milane Dravić u filmu „Nije lako sa muškarcima“. Komedija za koja može da se tumači i isčitava feministički jer glavnu ulogu tumači: zaposlena, razvedena, samohrana majka tri ćerke koja sama zarađuje za život, gradi karijeru, brine se o deci, ali ugađa i sebi, svojim potrebama i željama. Gordana tumači lik trezvene, jake i emancipovane žene i u njenom karakteru nije vidljiva sentimentalnost, neuravnoteženost i ostala stereotipizacija „ženskih osobina”. Milena je uspela da i pored „obaveznog” seksizma i šovinizma koji je obilovao domaćim filmom, odbrani svoje likove, dajući im specifičnu važnost i snagu izraza. U svet filma i retrospektivu na tu epohu uvešće nas Marko Novaković, filmski i pozorišni reditelj (RTS) koji će sa nama podeliti anegdote o glumcima i njihovom umetničkom stvaralaštvu.
U okviru bioskopa na otvorenom ovog leta smo se već podestili na poznate Vračarce i Vračarke koje su obeležile srpski i jugoslovensku kinematografiju kao što su Velimir Bata Živojinović, Zoran Radmilović, Petar Kralj, Slobodan Cica Perović, Sofija Soja Jovanović i mnogi drugi.

Cilj kulturološkog projekta ”Vikend Vračarskog filma” koji je pripremio Centar za kulturu ‘’Božidarac’’ je pozitivna afirmacija na kulturno i umetničko nasleđe kao i otvaranje mogućnosti za rađanje novih ideja i inspiracija iz ovog perioda. Projekat je podržan od strane osnivača ustanove gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan na sve programske celine.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Drugi Vikend Vračarskog filma 23-24. avgusta na Božidarcu”


« Neizvestan početak nove sezone u Domu kulture Studentski grad

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook