Dokumentarni film Kosovo: momenat u civilizaciji doživeo svoju premijeru u Milanu

dana Oct5 2018

Posle niza svetskih metropola, dokumentarni film ” Kosovo: momenat u civilizaciji” režisera Borisa Malagurskog stigao je konačno i u Milano.

U subotu 29. septembra, u punoj sali Doma kulture (Casa della cultura), jedne od najrenomiranijih milanskih kulturnih ustanova, koja postoji još od daleke 1946.g., atmosfera je bila svečana. U publici je bilo puno Italijana,ali i Srba koji žive u Milanu i okolini.

Zbog  velikog intresovanja bilo je dosta prisutnih gledalaca i iz Đenove, Koma, Piaćence, Bergama kao drugih mesta na Severu Italije.Premijeri su  takođe, prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Milanu, gospodin Nebojša Vušurović, vicekonzul, gospodin Ivan Lorencin sa službenicima i prijateljima.

Ispred KUD “Sloga” kao organizatora prikazivanja filma u Italiji, prisutne je pozdravila gospođa Dragana Milošević, prevodilac , koja je inače uradila italijanske titlove i potrudila se oko organizacije milanske premijere.

Ona se srdačno zahvalila na velikom odzivu i predstavila uvažene goste, a potom je usledilo i prikazivanje filma. Posle projekcije razvila se veoma zanimljiva diskusija sa režiserom filma Malagurskim i Stefanom Popovićem, koji kroz priču o svom detinjstvu u filmu predstavlja našu kulurnu baštinu na Kosovu i Metohiji. Iz publike su postavljena mnogobrojna pitanja vezana za manastire i život Srba na Kosovu, a od strane Italijana i zapažanja vezana za sasvim pogrešnu sliku o našem narodu stvorenu od strane zapadnih medija. Mnogi su ostali duboko pogođeni lepotom srpskih svetinja.

Jedan od gledalaca je bio posebno rezigniran, naročito martovskim pogromom iz 2004.g. o kome se u Italiji skoro ništa nije znalo. Boris Malagurski je objasnio kako i zbog čega je snimljen film, kao i činjenicu da mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i da je proglašen dravnim neprijateljem od strane Prištine., dok je Stefan Popović  pričao o humanitarnom radu i o tome koliko Srbi na Kosovu cene spremnost da im se pomogne, a posebno to što nisu zaboravljeni od strane dijaspore.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Dokumentarni film Kosovo: momenat u civilizaciji doživeo svoju premijeru u Milanu”


« Neymar Jr. i Emily Ratajkowski kao glavne zvezde nove Replay Hyperflex+ kampanje

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook