Dijalog sa beogradskim restoranima na temu viškova hrane

dana Nov29 2018

Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva zaštite životne sredine i organizacije Mikser, danas su se oko teme otpada hrane prvi put okupili predstavnici progresivnih beogradskih restorana i uticajnih medijskih kuća na neformalnom radnom ručku kojem je, u znak podrške ovoj važnoj temi, pristustovao i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.

Specijalna gošća skupa u Savamali bila je inovatorka Žilijet Franke (Juliette Franquet) iz Francuske, koja je ovom prilikom prisutnima predstavila svoj start-up “Voli svoj otpad” (Love Your Waste) koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse. Žilijet je podelila svoje iskustvo sa vodećim beogradskim ugostiteljima, predstavnicima medija, delegacijom ministarstva I predstavnicima UNDP i organizacije MIkser, nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas.

Ministar Trivan je izrazio veliko zadovoljstvo što se tema otpada hrane pokreće u neposrednom dijalogu sa ugostiteljima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija kao važnim akterima u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu, i naglasio da se hranom mora racionalno upravljati, i pronaći način da se pomogne onima koji je nemaju dovoljno. On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada.

Neformalno druženje i razmena iskustva sa ekspertkinjom iz Francuske koinicidira sa Evropskom nedeljom smanjenja otpada i ima za cilj popularizaciju cirkularne ekonomije u Srbiji i motivisanje domaćih ugostitelja da se pokrenu na akciju i doprinesu smanjenju negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Dijalog sa beogradskim restoranima na temu viškova hrane”


« Fudbaleri Srbije značajno napredovali na FIFA rang listi

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook