Derviš i smrt deceniju na sceni Narodnog pozorišta

dana Dec27 2018

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u petak, 28.decembra (19.30) biće obeležena jedna decenija od postavke predstave „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Egona Savina.  Predstava je premijerno izvedena 27. decembra 2008. godine.

Za razliku od romana, u kojem se radnja dešava tokom perioda osmanlijske vladavine, sada u ovoj postavki predstave, ona je smeštena u pedesetim godinama prošlog veka,odnosno o vremenu kada je uhapšen i streljan Mešin brat Šefhija Selimović zbog nameštaja koji je uzeo iz „zaplenjene neprijateljske imovine“ kako bi opremio svoj stan koji je u toku rata potpuno opljačkan. Upravo ta njegova besmislena smrt poslužila je Meši Selimoviću kao lajtmotiv da napiše priču o bratskoj odanosti i čovekovoj iluziji da je religijskom dogmom, u svetu sa represivim mehanizmom vlasti, moguće odbraniti istinu.

Izmeštanjem radnje u ne tako daleku prošlost, Savin je postavio jednu angažovanu, političku predstavu koja oštrim tonom priča o posleratnom periodu Brozove Jugoslavije u kojoj su, kao centralne figure, bitisali razni „partijski drugovi“ koji su, zahvaljujući svojoj trenutnoj moći, bili u situaciji da olako odlučuju o životima pojedinca…
U premijernoj podeli bili su Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin), Nenad Stojmenović (Mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija), Nataša Ninković (Kadinica), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (Uhoda), Slobodan Beštić (Kadija), Marko Nikolić (Hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (Tamničar), Tanasije Uzunović (Kara Zaim), Darko Tomović (Miralaj Osman Beg), Miodrag Krivokapić (Sekretar), Marko Janketić (Mladić), Igor Ilić (Derviš) i Željko Grozdanović (Derviš).

U međuvremenu, u predstavi trajno ili povremeno igraju i Bojan Krivokapić, Branko Jerinić, Aleksandar Srećković, Ivana Šćepanović, Dušan Milosavljević, Miloš Lalović,Miloš Marijan…
U prethodnih deset godina, „Derviš i smrt“ je na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu (Požarevac, Kragujevac, Novi Sad, Užice, Zenica, Maribor, Kopar, Rijeka, Pula, Podgorica, Skoplje, Budimpešta, Beč,…) videlo više od 51.000 gledalaca.

Osim publike, reči hvale za ovu dramu kojoj su pripala razna priznanja (Najbolja predstava na Joakim festu, najbolja predstavu u celini na VIII Festivalu bosanskohercegovačke drame, najbolja predstava na Festivalu “Teatar u jednom dejstvu”…) nisu štedeli ni kritičari. Željko Jovanović je, između ostalog, ocenio da je ovo predstava “koja će ući u anale našeg teatra po svojoj preciznosti, rediteljskoj inventivnosti i glumačkim kreacijama, kao što je uloga Ahmeda Nurudina, Nikole Ristanovskog”, dok njegov kolega Vladimir Stamenković smatra da je „Derviš i smrt“ izvanredan komad u kojem su „sve komponente – gluma, scenografija, osvetlenje, muzika – plodotvorno usaglašene”.


Mirjana Stepic
je | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji | Tags: None


Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Derviš i smrt deceniju na sceni Narodnog pozorišta”


« Matador i Stephan Bodzin nastupaju na novogodišnjem festivalu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook