Da li znate? Adidas.

dana Feb11 2017

Adidas čuveni sportski brend je kombinacija prvih slogova imena i prezimena njegovog osnivača Adolfa “Adi” Dasslera. Rođen je kao mlađi sin iz braka Christolfa i Pauline Dassler. Adi je bio školovan za pekara, ali je to zanimanje bilo slabo plaćeno u godinama posle Prvog svetskog rata. U to vreme, njegova majka je bila profesionalna pralja, tako da je u zadnjoj prostoriji njene perionice, napravio malu proizvodnju cipela.

Prve cipele je pravio od materijala koji su mu bili dostupni (stare kacige, stare gume, stari ranci i ostali otpatci…), što bi se danas zvalo “reciklaža”. Prve cipele su ustvari bile papuče sa đonom od stare auto gume. Obzirom da je Adi bio sportista, napravio je i preteču prvih patika.

Adi, osnivač Adidasa, bio je školovan za pekara. Proizvodnju obuće napravio je u zadnjoj prostoriji perionice svoje majke. Prve cipele su bile papuče napravljene od recikliranog materijala. Napravio je i preteču prvih patika.

Tokom vremena, prodavao je sve veći broj obuće, da bi na kraju otvorio pogon u kome je dnevno mogao da proizvede 100 pari. Posla je bilo puno, tako da su i njegov otac i brat napustili svoje poslove i pridružili mu se. Veliki uspeh je postignut kad su njihovu obuću, nosili nemački sportisti na olimpijadi u Amsterdamu 1928. godine, a prva olimpijska medaljaje sa njihovom obućom osvojena četiri godine kasnije u Los Anđelesu, da bi ih na igrama u Berlinu nosio i Džesi Ovens, za koga su patike izrađene po meri.

Doživotno razilaženje među bratom rezultiralo je osnivanjem Robijeve kompanije Puma. Braća Adi i Robi viđali su se do kraja života samo na sudovima.

Tokom Drugog svetskog rata, oba brata su navodno bili članovi Nacističke partije, ali je samo Rudi pozvan u službu, dok je Adi vodio fabriku (u to vreme su proizvodili obuću za potrebe nemačke ratne mašinerije). Posle rata, u opustošenoj Nemačkoj, i po povratku Rudija iz američkog zarobljenišztva, braća ponovo počinju da proizvode obuću od materijala koje su mogli da pronađu (šatorska krila, gumene cisterne…), a 47 zaposlenih plaćaju tim istim materijalom, koji su koristili kao ogrev.

Tada je došlo i do doživotnog razilaženja među braćom. Nikad se nije saznala istina o razlogu njihove svađe. Pričalo se da je Rudi bio ljut što Adi nije iskoristio svoja poznanastva sa Amerikancima da ga izvuče iz zarobljeništva… Nisu se složili ni oko podele biznisa, pa su se do kraja života viđali samo na sudovima. Tako je nastalo najveće rivalstvo u Evropi koje i danas traje. Naime, Adi je 1948. godine napravio Adidas, a Robi iste godine pokrenuo kompaniju Puma.

www.adidas-group.com

BRANDopedia, Milan Miličić


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti, trendovi | tagovi: , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Da li znate? Adidas.”


« Teodora Dimova februarska gošća Kuće za pisce!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook