Camden Town

dana Oct26 2013

Ideja da je London svet u malom, a da je Camden Town svet još u manjem, verovatno i nije daleko od istine. Ipak, ne verujte na reč – ako vam se ukaže prilika, izoštrite čula, „otvorite kožu, uho, grlo, nos” i prepustite se žamoru  i eksploziji boja u Camdenu.

Šta je to Camden Town?

Ne treba ga mešati sa London Borough of Camden, mnogo većim delom središnjeg Londona, čiji je Camden Town tek manji i centralni deo. Jedan je od 35 (slovima: tridesetipet!) glavnih centara britanskog glavnog grada.

Od 70-tih godina prošlog veka Camden je stambena zona.  Medjutim, tek nakon razvoja kanala Grand Union i rekonstrukcije pruge u tom delu grada, Camden je postao poznatiji i pristupačniji za mnogobrojne posetioce. Razvijao se postepeno, paralelno sa hipi pokretom, zatim umetnički plodnim 80-im i celim putem zadržao je ukus alternativne scene. Mnogi slavni umetnici živeli su u Camdenu i učinili ga još poznatijim – Dylan Thomas, Walter Sickert, Charles Dickens. Među njima je svakako i Amy Winehouse. Fotografije, plakati  i majice sa njenim likom , kao i ostali slični suveniri, čine „stalnu postavku“ u Camdenu, izložbu na otvorenom i svojevrsni omaž ovoj pevačici nezaboravnog glasa.

Kao prva pijaca u Camdenu izdvaja se Camden Lock, otvoren 1973. godine.  Bila je to skupina radionica u bogatom industrijskom nasledju;   umetnici su dobili prostor za prodaju svojih  dela, a kupci jedinstvenu priliku da vide kako se dela stvaraju pred njima. Camden Lock je i danas poznat po svom eklektičnom stilu i miksu kultura.

I najambiciozniji kupci uživaće u lavirintu tezgi na otvorenom;  brojne su tezge koje nude rukotvorine, odeću, nakit, hranu, antikvitete i suvenire.  Na raspolaganju kupcima stoje najraznovrsniji predmeti, čiji dizajn seže od „vintage“ do futurističkog.

 

Camden je takođe poznat po hrani na otvorenom i tradicionalnim britanskim pabovima. Burgeri, alpska i panazijska kuhinja čine samo delić ove fantastične ponude. Za ljubitelje piva nezaobilazna tačka su svakako dve pivare – Little Brew i Camden Town; brojni pabovi služe i njihova piva.

Pabovi su već poslovično  glavna mesta okupljanja u Velikoj Britaniji; bilo da se radi o kvizovima, gledanju utakmica ili samo druženju uz pivo i tradicionalnu britansku hranu – fish&chips, mushy peas (pasirani grašak) i raznovrsne pite sa mesom.

U Camdenu postoji velik broj mesta gde se mogu slušati svirke uživo – posetite, na primer, Koko, the Underworld, Electric Ballroom ili Jazz Cafe, kako biste videli najnovije bendove u usponu. Ljubiteljima pozorišne i filmske umetnosti dopašće se bogata ponuda predstava, filmova i umetničkih instalacija u Camdenu. Čak i Royal Shakespeare Company, verovatno najpoznatije svetsko klasično pozorište, redovno postavlja svoje predstave u Camdenu.

Ni pasionirani fotografi neće ostati kratkih rukava –  sam Camden je neverovatno inspirativan za life i social  fotografiju. A u galeriji Proud Camden smenjuju se izložbe savremene fotografije. Ukoliko se zaželite istorije, vrlo popularan je i Jewish Museum,  gde, kako mu ime i kaže, možete istraživati jevrejsko kulturno nasleđe.

 

U posetu Camden Town-u povedite i najmlađe;  the Pirate Castle pruža celu paletu aktivnosti na vodi, a tu je i ZSL London Zoo, zoološki vrt u sklopu prekrasnog Regent’s Park-a. Regent’s Park se prostire uz Camden, do njega se pešice stiže sa svega desetak minuta i ako vas vreme posluži, idealno je mesto za celodnevni izlet. Primrose Hill je brdašce u parku sa koga se pruža spektakularan pogled na London.

Zahvaljujući centralnoj poziciji i dobroj povezanosti, od Camden Town-a vrlo je lako stići i u ostale delove Londona. Moj savet je da za njega ipak izdvojite barem pola dana, ako ne i jedan ceo, i da se izgubite u tom multikulti miksu. Svakako je doživljaj za pamćenje!

 

 

 


Sofija Beuerle
je neumorni i radoznali globetrotter. Inspirišu je humor, humanost i kreativnost. Voli fotografiju, Mediteran i prirodu. Trudi se da izabere bolje. Istovremeno se i čudi i divi svetu i razvija plan kako o(p)stati srećan u sveopštoj relativnosti i zavrzlami postmodernizma. Kad tad će roniti i skočiti padobranom i vrlo rado pisati i o tome. | na twitter-u | facebook-u | tema: putovanja | Tags: None


Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Camden Town”


« Fall 2013 kampanje (2. deo)

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook