Beograđani, da li ste O.K.?

dana Oct2 2014

Baveći se ritualima koji pojedincima pomažu da se oslobode iracionalnih strahova, poput opterećenosti pranjem ruku, savršeno preciznim slaganjem garderobe ili neprestanim računanjem, tipkanjem i prebrojavanjem kako bi smanjili anksioznost, umetnik je pokušao da navede pojedince da otkriju da li i sami pate od opsesivno kompulzivnog ponašanja i suoče se sa njegovim uzrocima.

„Opsesivno kompulzivno ponašenje kod većine pojedinaca nije u velikoj meri izraženo, ali je i tada interesantno posmatrati kako ljudi, koristeći rituale koji nemaju nikakvog osnova u racionalnom, dolaze do olakšanja, na primer čupkanjem za kosu svaki put kada vide predmet koji im izaziva strah. Ovakvi rituali su obično navike koje ne ometaju našu svakodnevicu, ali u pojedinim slučajevima, oni mogu biti ozbiljna prepreka u normalnom vođenju života“, objašnjava Maksimović.

Inspirisan problemom čije manifestacije poput većine ljudi može da pronađe i u sopstvenom ponašanju, Bogdan Maksimović je došao na ideju da realizuje izložbu koja će se uhvatiti u koštac sa ovim fenomenom i ukazati na njegovu sveprisutnost.

„Zaista, inspiracija za izložbu bili su strahovi od kojih i sam na neki način patim, odnosno rituali koji su ih pratili. Naime, u pitanju su slike koje sam morao da zamislim svaki put kada bi se javio neki od mojih strahova, kako bih ga prevazišao. Sada sam rešio da te slike zarobim na platnu“, ističe Maksimović.

Ideju da izađe iz okvira pasivnog umetničkog dela kako bi aktivnije uključio publiku, Bogdan je realizovao slikajući na platnima koje je potom zavijene u rolne smestio unutar pokretnih mehanizama koje je firma Tier Enterijeri prilagodila posebno za ovu namenu, tako da njegovi strahovi budu skriveni od publike do trenutka kada ona sama ne poželi da ih otkrije, suoči se sa njima, a potom ih vrati u zaborav svesna činjenice da su oni neosnovani.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Beograđani, da li ste O.K.?”


« Otvorena trka – adidas Open Run konačno u Beogradu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook