BDW impresije

dana Jun15 2012

7. Beogradska nedelja dizajna završena je u subotu,9.juna dodelom Beogradskog Gran prija dizajna 2012 i koncertom italijanskog DJ-a Luminodisco u prestoničkom restoranu Dijagonala.

U okviru Beogradske nedelje dizajna, Beograđani i brojni gosti Beograda su u nedelju dana imali prilike da uživaju u  četiri izložbe u različitim delovima grada, kreativnoj konferenciji, velikoj izložbi koja je bila postavljena u prelepom ambijentu Narodne biblioteke Srbije, kao i večernjim žurkama koje je BDW ekipa organizovala širom grada.

Ovogodišnju nagradu BDW-a za dizajn dobio je francuski dizajner Matje Leaneur (Mathieu Lehanneur), poznat po svojim originalnim delima nastalim u istraživanju ljudskog tela, bioloških struktura i matematičkih formi i proučavanju složenost organskih sistema.

Mathieu Lehanneur

Ovaj francuski inovator, poznat podjednako i kao arhitekta i kao dizajner, sarađivao je sa vodećim svetskim fimama i osvojio je brojne nagrade za dizajn.

Na trećem danu kreativne konferencije «SLOBODA NA KVADRAT» Leaneur je predstavio svoje dosadašnje projekte.Pre svega sistem za pročišćavanje vazduha koji koristi biljke, pod imenom Andrea, za koji je dobio Nagradu za najbolji izum (SAD) godine 2008.

Predstavio je i seriju keramičkih posuda nazvanih ‘L’âge du monde’ (Starost sveta), nastalih na osnovu matematičkih proračuna odnosa između mlade i stare populacije. Za ovo delo je 2010. godine dobio i nagradu ‘Inteligencija ruke’ Bettencourt-Schueller Fondacije.

Andrea

No, vratimo se utiscima sa ove divne manifestacije.

Potpuno drugačije koncipirana od Miksera i sličnih festivala, sedma po redu Beogradska nedelja dizajna za svoju kreativnu konferenciju i glavnu izložbu, izabrala je sjajan prostor renovirane Narodne biblioteke Srbije, koji nas je oduševio svojim enterijerom.Spolja vrlo običan, glomazan i socijalistički, objekat je unutrašnjom rekonstrunkcijom našeg cenjenog arhitekte Zorana Radojičića, dobio fantastičan ambijent koji je sve posetioce ostavio bez teksta!

Neverovatan spoj različitih materijala od drveta preko betona do mermera i sjajno iskorišćen i podeljen prostor,odlično su poslužili da ugoste trodnevnu kreativnu konferenciju gde smo imali priliku da se informišemo o najnovijim svetskim trendovima iz celokupnog dijapazona kreativnih industrija, od advertajzinga do arhitekture.

Sa prekrasnim enterijerom Narodne biblioteke sreli smo se u sredu, 6.juna kada je svečano otvorena nedelja dizajna revijom kreatorke Jelene Stefanović i prezentacijom velike regionalne izložbe.

Pre nego je masa zaokupirala prelepi foaje NBS-a, bio je poseban doživljaj videti lagano natenane, kako je BDW ekipa osmislila i postavila svoju glavnu izložbu.

Hrvatska se ovaj put predstavila sa “Common Sense and Sensibility” izložbom koja je prikazala the best u ovom momentu kada je u pitanju dizajn made in Croatia, dok je slovenačka “Silent revolutions dala presek najboljeg slovenačkog dizajna od 1970 pa do 2011.godine od iskrinog telefona do nikinih višanja!

Prezentovana katalogom u stilizovanom pink srcu od papira, hrvatska izložba je ponudila praktične a inovativne komade poput čiviluka u obliku usana, delo mlade Ane Tevšić i zanimljivog kalendara Blablab ekipe.

Ana Tevšić 

Kod Slovenaca čija je postavka bila na spratu tik do velike sale dominirali su komadi od drva i stakla, kao i jedan čist, moderan i vrlo efektan dizajn koji prati slovenački dizajn. Ova izložba je inače bila predstavljena u okviru milanskog dizajn week-a u muzeju Trienalle kao i  na London design festivala gde je uvrštena među jedne od najboljih.

Iskra 1979

Osvrt na Iskra crveni telefon iz 1979.godine koji je dizajnirao Davorin Savnik, mnoge je podsetio na ovaj poznati Yu model telefona koji je skoro pa svaka kuća u bivšoj državi imala. Nasuprot njemu videli smo niz inovativnih produkta iz novije slovenačke dizajn scene poput savršenog Nika Zupanc crnog lustera u formi višanja iz 2010.godine

Nika Zupanc luster 

Svoje mesto pod suncem našla je i SIEPA sa delom svoje postavke Creative space Serbia, kojom se predstavila na prohujaloj nedelji dizajna u Milanu.

Ipak najviše pažnje izazvao je produkt Italijana, Enrico Bosa. Serija mikrofona u crnoj, zlatnoj i beloj boji bila je  predstavljena u foajeu biblioteke i mnoge je ostavila bez teksta, shodno činjenici da ovi savršeni mikrofoni mogu da se koriste i u svrhe nekog malo manjeg koncerta!

Enrico Bosa 

Kreativna konferencija koja je nastupila od 7. pa do 9.juna u glavnoj čitaonici Narodne biblioteke Srbije, bila je poprilično popunjena tokom sva tri dana što je organizatore ali i predavače prijatno oduševilo.

Tokom tri dana slušali smo razne predavače ali na nas su najveći utisak ostavili Thomas Feichtner, zatim Jenni Carbins, hrvatski studio 3LHD, 180 Amsterdam agencija, pomenuti Enrico Bosa, zatim simpatičan Martino Gamper i edukativan Robert Klanten.

Prvog dana najzanimljivije je bilo predavanje austrijskog dizajnera Thomasa Feichthera.Vrlo simpatičan i casual u svom predavanju,Thomas nas je upoznao sa svojim dosadašnjim radom koji obuhvata uglavnom komade nameštaja kao i home accessorize produkte.

Tablechair

Po Thomasu pravom avanturisti, draž dobrog dizajna leži u estetici kao i proputovanju sveta koje obogaćuje umetnika i njegov stil čini dostupnijim za svet.Najzanimljiviji Thomasovi komadi su nam se učinili Tablechair, zatim luster od stakla, belo/crni krevet, drvena šuplja stolica i mnogi drugi izrazito funkcionalni a moderni komadi.

Tokom drugog dana, slušali smo Jenni Carbins iz Australije koja nam je rekla kako da postanemo poznati van naše zemlje.Svojim primerom poslovanja u Londonu, gde je otvorila Matilda design studio, Jenni je pričala najviše o tome kako se mora biti dosadan i uporan da se postane deo nečega ne bi li vaš rad bio primećen.

Tako je ona 6 meseci kucala na vrata London design festivala da je prime na posao dok je u međuvremenu radila ili kao volonter ili kao stažista u nekoliko marketinških i dizajn studia.

Njena preporuka leži i u tome da svoju ideju prvo treba promovisati putem najekonomičnije realizacije da bi se proverilo tržište a potom ako se neko upeca,uraditi svoj prototip kako treba sa dovoljno novaca i požrtvovanja. 

Hrvatski studio 3LHD koji je u početku činilo samo 4 člana, sada već ima 25 dizajnera.Vrlo zanimljiva ekipa predstavila je svoje stvarno savršene realizacije poput rekonstrukcije Splitske rive, Riječki memorijalni centar koji im je bio prvi veliki posao,zatim Zagreb dance studio, odlični hotel Lone u Rovinju kao i Riječki centar ZAMET i mnoge druge objekte.

Zagreb dance studio

Holandski studio 180 Amsterdam koji najviše radi reklame,predstavio je nekoliko svojih najnovijih reklama. Videli smo tako komercijalnu ali efektnu reklamu za DHL, poetičnu za asics kao i najboju za sony playstation!

U duhu parole Sloboda na kvadrat, skoro svi predavači složili su se da je srž uspeha upravo biti slobodan da eksperimentišemo u stilovima, materijalima kao i sferama izrade.Robert Klanten iz Nemačke je možda najbolje objasnio da postoje tri tipa dizajnera.

Romantičari, racionalisti i oni koji su buntnovnici te dve vrste razmišljanja i to, jedan um koji smatra da forma prati funkcionalnost kao i onaj koji nije toliko posvećen funkcionalnosti, već zabavi i inovativnosti.

Sjajni Jovan Jelovac koji je bio voditelj i domaćin konferencije tačno je znao šta koga da pita nakon predavanja.Jedna vrlo lepa novost stigla je tokom održavanja trećeg dana konferencije, kada smo saznali da je BDW pokrenula inicijativu, tačnije fondaciju za osnivanje dizajn biblioteke unutar Narodne biblioteke Srbije i da su prve knjige već donirali skoro pa svi predavači, što je priznaćete lep gest i podstrek za sve sa istom željom.

Robert Klanten Illustration book 

Beogradska nedelja dizajna iako zvanično završena i već u punom naponu za organizaciju sledeće još uvek živi kroz  100% Future Serbia izložbu koju ukoliko već niste videli imate prilike da do 17.juna je posetite.

Do sledeće Bg nedelje dizajna, budite kreativni i inovativni.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “BDW impresije”


« Retro Chic Letnji MODNI BAZAR

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook