Azurna obala – kraljica Sredozemlja

dana Aug8 2017

Mišljenja o tome šta Azurna obala nudi danas prilično su podeljena. Za jedne je ona i dalje kraljica glamura Sredozemlja, dok drugi kritikuju nekontrolisani razvoj ove oblasti koji je nastao iz pomodarstva. Kako bilo, Azurnu obalu i dalje svake godine preplavljuju milioni turista, a onima koji su istraživački orijentisani ona još uvek ume da otkrije drugo, manje komercijalno lice.

Na Azurnoj obali je, kažu, doslovce nastao turizam u današnjem značenju te reči. Za dva veka od kako je „otkrivena“, Rivijera je nanizala mnoštvo priča i anegdota u kojima su akteri plemići, bogati industrijalci, kraljevi, carevi, filmske dive, čuveni slikari… Naravno, svi oni su dolazili i stalno se vraćali Azurnoj obali, neki, poput Pikasa, odlučivši da ovde provedu svoje poslednje godine života. Magnetizam azurnoplavog mora decenijama je privlačio i dalje privlači celokupan svetski džet-set i time ovu manje od stotinu kilometara dugu obalu čini atraktivnom za milione turista. Azurna obala udaljena je od Beograda nešto više od 1300 km, dok je vazdušnom linijom ta udaljenost nešto manja i iznosi oko 1070 km,te ukoliko se odlučite da na put ka Azurnoj obali krenete sopstevnim prevozom, ili autobusom, spremite se na 18-20 sati puta. Mi vam donosimo priču šta sve možete videti i posetiti na Azurnoj obali u samo nekoliko dana.

St.Tropez

Divno priobalje, načičkana seoca u okolnim brdovitim predelima, monumentalna arhitektura, veličanstvena domaća vina, slikoviti i živopisni mali trgovi i svetski poznata luka… jednom rečju, Sen Trope je očaravajuća destinacija. Mesto u kojem toku godine živi oko 5.000 hiljada ljudi, tokom godine poseti neverovatan broj od skoro 5 miliona turista. Ovo, sada nadaleko poznato letovalište, postalo je stecište bogataša iz čitavog sveta i pravo mondensko letovalište.

Možete birati u mnoštvu dragocenih dragulja rasutih širom Sen Tropea – Verdon Gorges, Gassin seoce, Port Grimaud, Mediterranean Jewels, Golden Isles, Port Cros ili Le Levant su samo neka od mesta koja će vas hipnotisati svojom lepotom.

Istorija kaže da je ovo mesto dobilo ime po rimskom centurionu Torpetiusu ili Torpesu, koji je bio izgnan od strane Nerona jer nije pristao da se odrekne svoje vere, te je u čamcu u koji je bio bačen, stigao do obala tadašnjeg malog mesta, danas poznatog kao Sen Trope. Naime, sveštenici iz Abbazia di Saint Victor iz Marselja, koji su tada bili vlasnici velikog dela zaliva, podigli su u njegovu čast Ecclesia Sancti Torpetis 1055. godine. Danas je ovo mesto od 5.542 stanovnika simbol “umeća življenja”, simbol za hedonizam i sve ono što novac može da priušti.

Monako

Monako je jedna od najmanjih država na svetu, ali i grad-država sa najvećim procentom milionera koji žive u njoj. Nazivaju ga još i „poreski raj“, što je i osnovni razlog zbog kojeg milioneri iz čitavog sveta dolaze i prijavljuju svoje stalno mesto boravka baš u ovoj zemlji.

Kneževinom Monako vlada poznata dinastija Grimaldi, i to još od 1295. godine! U prošlosti je ovoj, ionako maloj državi, Francuska oduzela delove teritorije, tako da se država svela bukvalno samo na grad Monako.

Tada su vladari dinastije Grimaldi doneli presudnu odluku. Odlučili su da Monako učine najomiljenijim mestom za svetski džet set. U Monaku je osnovan jedan od prvih kazina u svetu – Monte Karlo kazino, koji se i danas ubraja u najčuvenije na svetu. Izgrađena je marina za pristanak najlukznijih jahti, a u Monako je doveden i najveći karavan na svetu – Formula 1.  Velika nagrada Monaka je jedina trka Formule 1 koja se ne vozi na F1 stazi, nego po gradskim ulicama. Gledaoci se ne nalaze na tribinama, već na prozorima, balkonima i terasama svojih stanova i vila. U vreme trke gotovo je nemoguće naći stan čiji prozor ili terasa gledaju na „stazu“, a najpopularniji su oni kod najoštrije krivine. Cena kvadrata u Monaku je, za naše pojmove, neverovatno visoka.

Vožnja za Veliku nagradu Monaka i pogled na najopasniju krivinu.Sve je podređeno zabavi milionera, a jedan od omiljenih sportova bogatih je tenis, pa ne treba da čudi što se jedan od najpopularnijih turnira iz Masters serije igra u Monaku. Publika istovremeno ima pogled i na teniski teren ali i prelepo Sredozemno more.

Nica

Nica je lučki grad, smešten nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Ima oko 350.000 stanovnika. Za prelepu Nicu se može reći da je glavni grad Azurne obale.

Nicu sačinjavaju tri različite celine po fizionomiji, a donekle i po funkcijama. To su: stari deo grada, Simez (staro rimsko regionalno središte) i novi deo grada.

Stari deo grada se odlikuje relativno uskim, mestimično krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova (visokim kućama sagrađenim uglavnom od kamena sa karakterističnim drvenim kapcima na prozorima).

Novi deo grada se prostire pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaliva. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cviećem i travnjacima. Najprivlačnija od svih je nadaleko čuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poređani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova divna ulica pruža se čitavih 5 km duž zaliva. Sve ostale ulice međusobno su paralelne, široke i gotovo sasvim prave, sa znatno novijim, udobnim kućama. Ova četvrt prošarana je mnogim vrtovima i divnim parkovima. Ima veliki broj cvećara i prodavnica sa suvenirima. Nica je poznata i po festivalu cveća, koji se svake godine održava u njoj.

Nica poseduje i svoj Côte d’Azur aerodrom, koji se nalazi na samoj obali Sredozemnog mora, koje u ovom delu ima neverovatno lepu, plavo tirkiznu boju vode, po čemu je i čitava regija dobila naziv Azurna obala.

Kan

Sve do 19. veka Kan je bio ribarsko selo. U 19. veku francuski i strani bogataši sagradili su ovde vikendice, tako da je ovo i danas mesto sastajanja bogatih. Ovo je više-manje priča gotovo svakog mesta na francuskoj sredozemnoj obali.

U njegovom zalivu je uređena jedna od najluksuznijih luka za jahte u Francuskoj, zaštićena ne samo od vetrova sa kopna, nego i sa mora, jer se ispred nje, na pučini, isprečuje ostrvo Lerin. Možda je najveća vrednost Kana, njegova plaža „La Kroazet“, duga 2 km, a široka oko 20 m, sastavljena od finog porfiričnog peska. Nedaleko je i plaža „La Napul“ koja je mnogo većih dimenzija: duga 12 km i široka 30 m.

Prva asocijacija na Kan je naravno crveni tepih i čuveni filmski festival. Zanimljivo je i da u Kanu postoji ulica Rue des Serbes (srpska ulica), koja se nalazi u centru grada.

Photo: privatna arhiva Style.rs

 

 

 

 

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Azurna obala – kraljica Sredozemlja”


« Marc Ribot & The Young Philadelphians na 33. Beogradskom džez festivalu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook