Aleksandar Neškov i Gala Jovanović osmi laureati priznanja Vip poziva

dana Nov2 2017

Odlukom petočlanog žirija Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile, prestižno priznanje „Vip poziva“ po prvi put imaće dva laureata – Aleksandra Neškova, balet majstora i prvaka Baleta Opere u Atini i Galu Jovanović, solistkinju Baleta Državne opere iz Beča.

Ovo jedinstveno priznanje dodeljuje se osmu godinu zaredom sa željom da festivalskoj publici predstavi stvaralaštvo baletskih umetnika sa naših prostora, koji su svojim posvećenim radom i raskošnim talentom osvojili svetske pozornice i ostvarili zavidne karijere u inostranstvu. Na ovaj način, kompanija Vip mobile i Beogradski festival igre „vraćaju“ u Srbiju naše plesne umetnike kako bi im odali priznanje za umetnički opus i afirmaciju naše baletske umetnosti u inostranstvu.

U okviru 15. Beogradskog festivala igre Aleksandar Neškov, prvak Baleta Opere u Atini, održaće majstorski kurs baleta i baletskog repertoara od 19. do 23. februara, u Nacionalnoj fondaciji za igru. Svoje prve korake napravio je u rodnom Novom Sadu, na sceni Srpskog narodnog pozorišta, a kao prvak baleta, Aleksandar je nastupao sa Nacionalnim baletom Mađarske, u Nacionalnoj operi u Budimpešti, a karijeru potom nastavlja u Atini gde se pridružuje Nacionalnoj operi i baletu Grčke sa kojom nastupa i danas, kao prvak baleta, balet majstor i asistent koreografa. Svoje znanje i ljubav prema igri prenosi budućim igračima kao predavač u Baletskoj školi Nacionalne opere Grčke i u državnoj Baletskoj školi K.S.O.T. Dobitnik je nagrade Ministarstva kulture Grčke za „najboljeg igrača“ u 2003. godini.

Gala Jovanović je 2006. godine završila Baletsku školu u Beogradu, nakon čega se usavršavala u Baletskoj školi Opere u Beču, gde je ubrzo i postala član ansambla. Solističke uloge došle su sedam godina kasnije, a neke od najpoznatijih predstava su „Don Kihot“ „Krcko Oraščić“ i „Labudovo jezero“, u koreografiji Rudolfa Nurejeva, kao i predstava „Romeo i Julija“ Džona Kranka. Njen talenat prepoznat je i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, i drugi. Na početku sezone 2017/2018, ponela je i ulogu Mirte u baletu „Žizela“.

Zajednički slogan „Komunikacija u pokretu“ oslikava snagu saradnje koja traje već 11 godina i koja je donela  brojne zajedničke projekte, među kojima su najznačajniji nagrada „Vip poziva“, zatim priznanje „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”. Petnaesto izdanje Beogradskog festivala igre, pod sloganom “Prestonica”, održaće se od 15. marta do 4. aprila. 2018. godine.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Aleksandar Neškov i Gala Jovanović osmi laureati priznanja Vip poziva”


« Luka Raco, Jelena Gavrilović i DJ Prema u poseti „Reebok gradu“

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook