66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine

dana Mar7 2019

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 66. po redu Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović podsetio je da je ovaj festival jedan od najdugovečnijih u našoj zemlji i Evropi, što predstavlja odgovornost za sve koji učestvuju u njegovoj realizaciji.

– Nadam se da ćemo i ove godine ispuniti očekivanja, biće mnogo programa i mislim da je to veoma važno za domaće autore. Poseban akcenat stavićemo upravo na podršku i podsticaj mladim domaćim autorima, što je, za razliku od festivala koji su privatnog karaktera, naša obaveza. Grad svakako podržava sve festivale, ali je naša obaveza da održimo tradiciju i opravdamo ulogu koju imamo. Prijavljen je veliki broj filmova, trend rasta broja prijava je stalan i to nas uverava da je „Martovski festival” kvalitetan i da autori na njemu žele da se pojave. Zbog toga će Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma nastaviti da bude mesto za okupljanje i razvoj filma u našoj zemlji – istakao je Mladenović.

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl ukazao je na značaj „kratkog metra” i naglasio da je na konkurs stiglo oko 4.000 filmova.

– Svi smo na istom zadatku i očekuje nas dobar festival. Dom omladine taj posao radi veoma kvalitetno, a Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu su za potrebe ove organizacije izdvojili osam miliona dinara, što je za dva miliona dinara više nego prošle godine. Pred odborom i umetničkim direktorom je zadatak revitalizacije festivala i njegovo pozicioniranje na veoma otvorenom i konkurentnom tržištu festivala koji promovišu dokumentarne i kratkometražne filmove. Verujem da će se pozitivni trendovi koji su karakteristika ove manifestacije proteklih godina nastaviti i u budućnosti – rekao je Ivan Karl.

Nenad Dragović, v.d direktora Doma omladine Beograda, podsetio je da su organizacioni poslovi Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma već treću godinu zaredom povereni ovoj instituciji. On je istakao da će Dom omladine i ove godine učiniti sve u svojoj moći da „Martovski festival” opravda poverenje i privuče brojnu publiku.

Umetnička direktorka „Martovskog festivala” – rediteljka Sonja Đekić istakla je da je ova manifestacija oduvek bila mesto gde su studenti mogli da prikažu najuspešnije filmove i dobiju potreban podsticaj za dalji rad.

– Posmatrajući ovaj festival, mislim da posebnu pažnju treba obratiti na „kratki metar”, ali potrudila sam se da nađem mesto za sve festivalske kategorije. Tu je naravno i dokumentarni film u kome su naši autori višestruko nagrađivani na evropskim festivalima. Kao i na samim počecima „Martovskog festivala”, njegova bit nije takmičenje, već okupljanje, prikazivanje kako nagrađenih tako i onih ostvarenja koje publika nije imala prilike često da vidi – istakla je Sonja Đekić.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala i drugi prateći programi.

Među gostima 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena”.

Biće prikazana i ostvarenja Alesija Bocera, Viktora Kosakovskog, Kristin Briede, Audriusa Stonisa, Eme de Svaf, Marka Džejmsa Rolsa i drugih.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine”


« Promocija knjige “Šajkaška srce srpske Vojvodine”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook