16. Bijenale umetnosti u Pančevu

dana Sep25 2014

Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture(PIJS), a danas  Bijenale (vizuelne) umetnosti, ove  godine svoj tematski okvir koncipira na dve važne činjenice. 

Bijenalna izložba jugoslovenske skulpture u Pančevu predstavljala je jednu od ključnih tačaka podsticaja i institucionalne podrške razvoju jugoslovenske skulpture (ukupno je održano sedam PIJS-a i jedno Trijenale, u periodu 1981–1996. Pančevačko Bijenale (vizuelnih) umetnosti, proizašlo iz PIJS-a, uspelo je da održi regionalno prepoznatljivu poziciju značajnog uporišta savremenih umetničkih praksi – kako kad je reč o samoj art-produkciji tako i po pitanju kritike, istorije i teorije umetnosti (u periodu 2000–2012. održano je sedam Bijenala). U skladu sa tim tematski okvir ovogodišnjeg 16. Bijenala umetnosti Linije vremena: dokumenti 1981–2012.

U međuvremenu, više puta, promenila se zemlja/zemlje u kojima je pančevačko Bijenale pokrenuto i održavano, menjalo se i Bijenale – njegove koncepcije, koncepti i konteksti. Stoga, osnovna namera jeste da se inicira, preduzme i započne istorizacija/valorizacija i kritičko osvetljavanje različitih aspekata samog Bijenala, a u kontekstu socio-ekonomskih, političkih, kulturalnih i umetničkih (ne)prilika tokom naznačenog perioda.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “16. Bijenale umetnosti u Pančevu”


« Upoznajte Ivanu Špoljarić

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook