Završen 11. Beogradski festival igre

dana Apr20 2014

Prvo, istorijsko gostovanje Velikog kanadskog baleta u Beogradu i Novom Sadu, i to sa postavkom Ohada Naharina koja će sigurno ući u sve antologije savremene igre. Celovečernji „Minus jedan“ je originalno nastao za ovu kompaniju, i predstavlja “posve jedinstveno, fantastično, neponovljivo plesno iskustvo.

Trupa koristi klasičnu tehniku uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorila komad koji je moderan, a ipak privlačan i onima koji uživaju u tradicionalnijim predstavama. Ljubitelji klasičnog baleta, fanovi Fosa i entuzijasti koji vole „Cirque du Soleil“, uživaće u višeslojnoj predstavi… I, jedino što mogu da požele – jeste još jedno izvođenje.” (New York Times). U okviru ovog programa, četvrti put za redom, dodeljena je nagrada Vip poziva, direktoru Velikog kanadskog baleta, Gradimiru Pankovu.


Balet “Minus jedan”


Gradimir Pankov, direktor Velikog kanadskog baleta

Svetska premijera na Beogradskom festivalu igre, koju potpisuje jedan od najpopularnijih koreografa našeg vremena, Andonis Fonjadakis.


Predstava “Wisteria Maiden

Wisteria Maiden” je audio vizuelni koreografski spektakl u kome 8 muških igrača nastoji da ukroti svoju impulsivnu prirodu. Neizmerno moćan, a istovremeno nežan rukopis koreografa, inspiraciju traži u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

Festivalska publika je već navikla na odlične belgijske produkcije, a “Zapisnik sa lica mesta” to svakako jeste.  “Mišel Noare nam isporučuje razigran komad, prepun elemenata Hičkokovog stila filma noar, istovremeno otkrivajući ono najbolje u četiri fantastična izvođača… Za kratko vreme, sve postaje misteriozno u ovom komadu u kome mrtva tela ustaju da igraju i žene nestaju, otrgnute daleko rukom koja se pojavljuje niotkuda… Brilijantna koreografija gledaoca od početka do kraja drži u zamci, i nudi veličanstvene prelete između napetih scena, odigrane u savršenoj celovitosti sa realnijim ili narativnim scenama, oslanjajući se na neverovatnu fizičku virtuoznost izvođača” (Le Soir).


Predstava “Zapisnik sa lica mesta

Zahvaljujemo se još jednom Aji Jung, direktorki Beogradskog festivala igre, koja svojom požrtvovanošću i ljubavlju prema igri, organizuje festival igre iz godine u godinu i pruža Beogradu status važnog mesta u biografiji baletskih umetnika!


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Završen 11. Beogradski festival igre”


« Dodeljene nagrade najboljima 35. Perwoll Fashion Week-a

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook