Zatvoren 10. Beogradski festival igre

dana Apr26 2013

Plesnim nastupom trupe Kulberg balet iz Stokholma, 19. aprila 2013. godine u Sava Centru svečano je zatvoren jubilarni deseti po redu Beogradski festival igre.

Pune dve nedelje ljubitelji plesa imali su prilike da uživaju u raznovrsnim plesnim perfomansima.

Skoro za svaki nastup tražila se karta viška, a pred beogradskom publikom su se predstavile svetski poznate trupe i najbolji koreografi Evrope.

Ako je suditi po reakciji publike, Beograđane je najviše – od dvanaest trupa koliko smo videli- impresionirao senzualan i intiman Danski plesni teatar, zatim hrabra i drugačija belgijska trupa Peeping Tom, ali i akrobatski Pekinški plesni teatar. Burne ovacije dobila je sjajna švajcarska trupa Allas koja je izvela ludo, zabavno i čarobno delo “Težina sunđera”. Nastup koji priželjkujemo opet da vidimo.

Da je ples pre svega jedna zabava kako za one koji ga igraju tako i za one koji ga gledaju, pokušala je upravo trupa Kulberg da nam prikaže u svom nastupu ” Studija zabave” kojim je zvanično spuštena zavesa na 10. BDF.

”Oduvek sam bio fasciniran razlikom između umetnosti i zabave, i pokušaću da nateram publiku da preispita kliše zabave”, rekao je o inspiraciji za ovaj plesni triptih glavni koreograf Alexander Ekman.

Aleksandar Ekman, inače dojučerašnji igrač Švedskog kraljevskog baleta, Holandskog plesnog teatra (NDT) i Kulberg baleta, danas se smatra jednim od najinspirativnijih koreografa Evrope. Njegov koreografski prvenac predstavljen je još 2006. godine u izvođenju Holandskog plesnog teatra, dok se danas Ekmanovi naslovi nalaze na repertoaru najpoznatijih evropskih baletskih i plesnih kompanija.

“Studija zabave” koja je premijerno izvedena 2011. godine smatra se najboljim nastupom Kulberg baleta nakon mnogo godina. Podeljena u tri segmenta, ova zabavna studija koja pokušava da odgovori na pitanje “Šta je sve zabava danas?”, konstantno komunicira s publikom, a scene se menjaju svetlosnom brzinom da bi neke plesne pauze stvorile nestvarne momente u sali.

Današnji Kulberg balet osnovala je daleke 1967. godine, Birgit Kulberg koja je bila jedna od najuticajnijih ličnosti u oblasti baleta i savremene igre u Švedskoj i inostranstvu. Ove godine, Kulberg balet beleži 55 godina postojanja, postavljajući uvek nove standarde savremene koreografije, uz karakterističnu tehničku superiornost i zrelost izvodbe.

Do sledećeg Beogradskog festivala igre, plešite jer znate kako je velika Pina Bauš rekla jednom: Dance, dance…otherwise, we are lost.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Zatvoren 10. Beogradski festival igre”


« Izložba unikata ‘’Ponesi modu’’

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook