Zaboravljena lepotica

dana May31 2012

Retko ko je više pominje, a i dalje, kada ukucate Jayne na Google-ovom pretraživaču, kao predlog prvo vidite njeno “prezime” – MANSFIELD.

Poznata je bila kao jedna od najprijatnijih filmskih zvezda svoga vremena. Bila je prva zvezda američkog filma koja se gola pojavila na velikom platnu u legalnoj produkciji. Krasili su je tanak struk i velike grudi. Bila je jedna od retkih seks-simbola Amerike koja je imala relativno stabilan porodični život, rodivši petoro dece.

Džejn Mensfild je američka glumica velike senzualnosti i seksepila rođena kao Vera Džejn Palmer 19. aprila 1933. godine u Pensilvaniji.

Džejn se udala za Pola Mensfilda kada je imala 16 godina i već u 17. godini svoga života postala je majka. Ona, Pol i beba Džejn Mari su se preselili u Kaliforniju početkom 1954. godine, gde se Džejn nastanila sa samo jednim ciljem – da postane filmska zvezda. U to vreme bila je crnka. Posle sastanka sa Miltonom Lejvisom, direktorom “Paramounta”, koji joj je rekao da traći svoj “očigledni talenat”, ofarbala se po njegovoj preporuci u plavo.

Konačno se probija dobijajući glavnu ulogu u sudskoj drami Edvarda G. Robinsona “Iliegal”, 1955. godine.

Kao plavuša bujnog poprsja, odmah je postala zapažena. Proslavila se ulogama seks bombe – one podvrste koju je popularizovala Marilyn Monroe s naglaskom na priglupost tumačenog lika, simpatičnom karikiranju i autoparodiji. Takve uloge je ostvarila i u svojim najuspelijim filmovima “Devojka tu ne može pomoći” i “Vodič za oženjene muškarce”.

Glumela  je u oko 30 filmova. Uprkos uspehu u javnosti, karijera joj je sredinom šezdesetih godina opadala. Nikada se nije oslobodila imidža praznoglave plavuše. A zapravo, Jane Mansfield mogla se pohvaliti zavidno visokim koeficijentom inteligencije, čak 163.


Poginula je u 35. godini kada se auto u kojem se vozila sudario s kamionom u blizini New Orleansa.

Pred kraj svog života, njene misli je sve više preokupirao žal za padom karijere i teška borba za starateljstvo nad decom sa drugim suprugom. Nemogavši da izađe na kraj sa svim tim problemima, Džejn se, kao i svaka diva, bacila u zagrljaj starih vernih poroka, alkoholu. Alkohol joj je nesumnjivo ublažavao boli, ali je svoje tragove ostavljao na njenom licu i telu. Džejn je iz seksepilne, rasne plavuše počela da se pretvara u nadutu ofucanu tetku, koju više nije zanimalo da mami muški deo svetske populacije isticanjem svoje lepote. Kako joj je karijera vrtoglavo propadala, sve više se okretala alkoholizmu i satanizmu.

Šandor Le Vej (slavnoi američki crni mag, autor “Satanističke biblije”)  je uspeo da za svoju crkvu privoli još jednu slavnu divu Holivuda, pored Merlin Monro, bila je to Džejn Mensfild. Džejn Mensfild se slikala sa Le Vejem tokom izvodjenja ceremonije crne mise i te fotografije su zapanjile svet. Le Vej je u svojoj autobiografiji tvrdio da je Mensfildova bila neverna i da ga je izdala i napustila “satanističku crkvu”, te je stoga bio prinudjen da baci čini na nju. Učinio je to tako što je njenoj fotografiji na kartonu, makazama odsekao glavu. Par nedelja kasnije Džejn Mensfild je poginula u saobraćajnoj nesreći, zajedno sa svojim ljubavnikom koji joj je branio da bude “satanista”. Od siline sudara, Mensfildova je ispala kroz prozor automobila, a glava joj je pronadjena pored tela.

1967. prihvatila je ponuđeni angažman u jednom klubu negde u Misisipiju. Na taj put povela je svog voljenog Brodija (jedna od afera) i svoje troje dece iz drugog braka. Tog jutra, 29. juna 1967, trebalo je da da intervju u Nju Orleansu, pa su svi zajedno krenuli da malo promene sredinu. Na dogovoreni intervju Džejn nikada nije stigla. Njihov auto udario je u prikolicu nekog zaustavljenog kamiona. Vozač koji je upravljao njihovim automobilom, Brodi i Džejn, poginuli su na licu mesta. Deca, koja su spavala na zadnjem sedištu, preživela su ovu nesreću zadobivši lakše povrede.

Glasine da joj je u saobraćajnoj nesreći odrubljena glava pokazale su se kao netačne. Ovu urbanu legendu verovatno su potaknuli policijski snimci nesreće na kojima se vidi nešto nalik plavoj perici zalepljeno na smrskanu šoferšajbnu. U pitanju je bila ili perika koju je nosila u to vreme, ili njena prava kosa, odnosno skalp odsečen u nesreći. Automobil u kome je poginula nekoliko godina je bio izložen u jednom muzeju na Floridi, a danas se nalazi u vlasništvu jednog njenog obožavaoca iz Severne Karoline. Džejn Mensfild je sahranjena u Pensilvaniji na porodičnom imanju, a njen nadgrobni spomenik je napravljen u obliku srca, kao i većina predmeta i delova njene “Ružičaste palate”.

Čuvena je priča kada je bacila senku na planetarno popularnu divu i lepoticu  Sofiju Loren,tako što je sedela između italijanske zvezde i njenog partnera u haljini sa najdubljim mogućim dekolteom, i bukvalno na tanjiru služila im svoje bradavice. Ova slika obišla je ceo svet, a Džejn je sve vreme uživala u medijskom zgražavanju gledajući se u svoje kič ogledalo. Grudi su joj bile važan adut, nosila je duboke dekoltee i rado se skidala u toples, pa onda i ne čudi što je jedan voditelj u svom šou najavio rečenicom “Evo i njih, Džejn Mensfild!” misleći  na “njih dve”. Fotografije Džejn Mensfild gde je obučena u animal bikini postale su najsnažniji simbol nove pin up kulture.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: ličnosti | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Zaboravljena lepotica”


« Moje krpice

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook