XXII Međunarodni festival etnološkog filma

dana Oct5 2013

Etnografski muzej u Beogradu je od 4. do 8. oktobra domaćin 22. po redu Međunarodnog festivala etnološkog filma na kojem će biti prikazano ukupno 39 filmova.

Za učešće na ovom festivalu prijavljeno je 115 filmova iz 38 zemalja. Od tog broja 25 filmova je domaćih, 82 inostrana i 8 studentskih.

Selekciona komisija (dr Sofija Kostić, antropolog, Jelena Bogavac, režiser i Ivan Jovanović, dramaturg) vođena vrlo visokim kriterijumima i ograničenom satnicom, odlučila je da u Takmičarski program uvrsti 16 filmova, u Informativni 15, a biće prikazano i 8 studentskih filmova.

Žiri festivala (Livo Niglas, snimatelj i producent antropoloških filmova iz Estonije, Božidar Zečević, dramaturg i Tamara Nikolić-Đerić, etnolog) odabraće tri najbolja filma iz Takmičarskog programa i dodeliti im nagrade, a Studentski žiri će biti zadužen za odabir najboljeg studentskog filma.

Prema od ranije utvrđenoj šemi, na osnovu koje se svakodnevno po blokovima prikazuju filmovi iz Informativnog, Studentskog i Takmičarskog programa, svakog dana će biti prikazano i nekoliko filmova u okviru Specijalnog programa.

Specijalni program je ove godine posvećen kineskom filmu na temu: Prikaz istorijskih transformacija – Klasični kineski etnografski dokumentarni iz 90-ih u okviru koga će biti prikazani najreprezentativniji kineski dokumentarci nastali 90-ih godina HH veka. Svaki detalj društvenog i etničkog života koji je video-kamera zabeležila u Kini 90-ih godina postao je deo istorijskih i kulturnih sećanja.


Ovogodišnji festivalski okrugli sto na temu “Produkcija filma o zanatima kao nematerijanom kulturnom nasleđu” posvećen je međunarodnom projektu u kome će vizuelni antropolozi i stručnjaci za nematerijalno kulturno nasleđe iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope razmatrati tematski okvir, metodologiju i operativne smernice za produkciju zajedničkog dokumentarnog filma o zanatima zastupljenim u raznim krajevima ovog regiona.

Izabrane zanatske delatnosti će biti snimljene na terenu, u svom aktuelnom statusu, a zatim će filmska ekipa pristupiti montaži i postprodukciji filma. Rezultat projekta, tj. budući film, trebalo bi da posluži kao model za optimalan opis pojedinih zanata, odnosno njihovih svojstava koja ih čine adekvatnim primerima nematerijalnog kulturnog nasleđa. Pokrovitelj projekta je Unesko. Drugi okrugli sto pod nazivom ” Škola vizuelne antropologije” organizuju studenti etnologije i antropologije.

Predfestivalsko vece je bilo posvećeno filmovima Živomira–Žiće Mihajlovića gde je  prikazano 8 njegovih filmova. Za muzički deo na otvaranju festivala  zadužen je bio sastav Čudesmo (polufinalisti takmičenja Ja imam talenat).

Više o festivalu na stranici www.etnofilm.org


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “XXII Međunarodni festival etnološkog filma”


« Grupa Zana uživo u Kasini

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook