Volontirajte u inostranstvu preko Mladih istraživača Srbije

dana Jul17 2017

Mladi istraživači Srbije (MIS) predstavljaju jedinstvenu, neprofitnu, nevladinu, nestranačku organizaciju na nacionalnom nivou, koju čine tri zajednički orijentisana sektora: Mladi, Volonterski Servis Srbije i Zaštita i unapređivanje životne sredine. Kao ideja razvili su se iz jednog istraživačkog pokreta daleke 1969. godine u Valjevu, da bi se kao udruženje formirali 1976. godine u obliku mreže istraživačkih organizacija, koja je na jednom mestu okupila brojne sekcije, klubove i društva različitog naučnog interesovanja.

O njihovim brojnim aktivnostima, sa naglaskom na volonterskim kampovima, razgovarali smo sa predstavnicom tima MIS, Bojanom Spalević.  

Mladi istraživači Srbije postoje već više od 60 godina. Koliko su današnji ciljevi i ideje ostali dosledni onim originalnim?

Mladi istraživači Srbije su se razvili iz istraživačkog pokreta koji je osnovan u Valjevu 1969. godine. Od tada pa do danas nastoje da naša planeta bude mirnije, zdravije i pravednije mesto. Ciljevi su ostali isti i zasnivaju se na zaštiti životne sredine, aktiviranju mladih i podsticanju njihovih stvaralačkih sposobnosti, razvoju volontiranja i promovisanju njegovih vrednosti. Osnovni moto Istraživača i jeste „MISLI VELIKO, učini bar malo – pokreni lavinu“. Misli na nivou planete, a učini ono što je u tvojoj moći.

Koji kriterijumi važe kada se želi biti volonter kod vas?

Volonter može biti svako, samo je potrebna volja i želja.  Uostalom i definicija volontera je da su to osobe koje rade u korist druge osobe, po slobodnoj volji, bez nadoknade. Starosna granica za prijavu na kampove je od 14 do 99 godina, dok su pojedini od njih ograničeni na period od 18 do 26 godina. Za svaki od kampova je neophodno posedovati dobru volju, duh saradnje i radoznalost za upoznavanje drugačijeg. Dakle, strogi kriterijumi da se postane volonter ne postoje, ali osmeh je svakako glavni adut.

Vaša organizacija sarađuje sa mnogim drugim srodnim organizacijama van Srbije. Možete li navesti neke od njih?

Mladi istraživači Srbije sarađuju sa brojnim ustanovama i organizacijama koje se zalažu za iste ciljeve kako u zemlji tako i u inostranstvu.  Razmena volontera se obavlja u okviru velikih svetskih mreža volonterskih organizacija čiji je MIS-VSS član (The Alliance of European Voluntary Service Organizations –Alliance).  Najčešći partneri u inostranstvu su: COMPAGNONS BATISSEURS BELGIQUE (Belgija), INEX – SDA (Češka), Solidarites Jeunesse i CONCORDIA (Francuska), IBG i IJGD (Nemačka), CITIZENS IN ACTION (Grčka), Legambiente i Lunaria (Italija), GSM (Turska).

Postoji li idealno vreme za traženje volonterskog kampa?

Volonterski kampovi se održavaju tokom cele godine, ali najviše ih ima i najposećeniji su tokom leta. Idealno vreme za traženje je početak marta, kada počinje prijava za iste (ove godine 16. mart). Pogodno je što pre poslati prijavu i obezbediti svoje mesto u kampu, jer učesnici kampova dolaze iz celog sveta i treba uzeti u obzir da mesta mogu biti brzo popunjena.

Na koji način izabrati pravi kamp?

U pretraživaču se nalazi veliki broj kampova na kojima se obavljaju različite vrste poslova. Najbolje je krenuti od svojih sklonosti i mogućnosti. Pravi kamp može biti onaj koji se nalazi u zemlji čiju kulturu volimo ili želimo da upoznamo, ima zanimljiv opis posla i u terminu je koji nama odgovara. Pored ličnih afiniteta treba voditi računa i o broju mesta u kampu, stoga se na vreme prijaviti. Jednostavna definicija “pravog kampa” je neizmerno zadovoljstvo koje se oseti posle istog.

Koji troškovi su na taj način obezbeđeni?

Učesnici kampova pre polaska plaćaju participaciju MIS-u u iznosu od 6.800 RSD, od čega im 2.000 RSD bude vraćeno nakon što popune evaluaciju po povratku iz kampa. Pojedini kampovi zahtevaju dodatnu participaciju, koja se plaća u samom kampu i ona može biti u iznosu od 20 do 400 EUR. To su obično kampovi za tinejdžere i kampovi u kojima se uči jezik zemlje domaćina. Troškovi koji su pokriveni su troškovi smeštaja i hrane. Volonteri sami plaćaju put do kampa i biraju prevozno sredstvo kojim će ići.

Pored kampova, da li organizujete još neke druge aktivnosti?

MIS upućuje pozive za volontere na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama (Festival autorskog filma, Beldocs, AFRO festival, itd.). MIS je pomagao organizaciju volonterskog prikupljanja sredstava i namirnica tokom poplava u maju 2014. godine. Akcije koje se tiču zaštite životne sredine su takođe neke od aktivnosti VSS-a.

Kampovi se takođe organizuju i za strance u Srbiji. Gde su oni stacionirani i koje su delatnosti obuhvaćene volontiranjem u ovom slučaju?

Kao i u svetu, kampovi u Srbiji se organizuju u saradnji sa lokalnom zajednicom. Smeštaj volontera može biti različit: fiskulturne sale, škole, šatori, ustanove kulture, hosteli ili kuće koje je lokalno stanovništvo ustupilo volonterima. Rad na kampu se bazira na osnovnoj temi kampa stoga razlikujemo umetničke, arheološke, kampovi za renoviranje i rekonstrukciju objekata, one u vezi sa organizovanjem festivala, poljoprivredni, iz oblasti zaštite životne sredine i uređenja prostora.

Koje su prednosti volontiranja u nekom kampu od recimo klasičnog putovanja u inostranstvo sa društvom?

Turista posećujući određenu destinaciju upoznaje znamenitosti koje su svima poznate, dok učesik kampa ima mogućnost da poseti nešto što se ne nalazi u turističkom vodiču. Volonter upoznaje stanovništvo jedne zemlje sa stanovišta pripadnika te zajednice i ne oseća se kao stranac. Upoznaje njihove svakodnevne navike i običaje stvarajući direktan kontakt sa lokalnom zajednicom. Kada smo na svom putovanju upućeni smo na ljude sa kojima putujemo dok ovde imamo priliku da upoznamo ljude iz najudaljenijih delova sveta i sklopimo prijateljstva. Obično se na svakom od kampova organizuje “internacionalna večera” gde učesnici kampa prezentuju svoju zemlju kroz ukuse. Kampovi se organizuju zarad društveno-korisnog rada, tako da posle ovog vida putovanja imamo osećaj da smo učinili nešto i da smo pomogli u rešavanju problema u lokalnim zajednicama. Takođe, bitno je istaći materijalni momenat, za malo novca možemo dobiti obilje avanture i dobrog provoda.

 

Ukoliko vas je priča zainteresovala, a poklapa sa vašim ličnim potrebama, željama i afinitetima, nastavite sa istraživanjem ovde.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Volontirajte u inostranstvu preko Mladih istraživača Srbije”


« CIGARETTES AFTER SEX STIGLI U BEOGRAD – u utorak koncert!

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook