Vodi me u disco!

dana Aug25 2012

Disco era! Najsjajnija, najdekadentnija ali i najveselija dekada.

Da, da i šezdesete su bile vesele, obilježila ih je seksualna revolucije, mini suknja, flower power i LSD. Mnogi će pomisliti da je to dovoljno da ih proglasimo za najveseliju dekadu, ali pogriješit ćete jer šezdesete, za razliku od disco sedamdesetih, nisu imale jednu bitnu stvar, a to je – GLITTER!!!

Iako većinu ljudi na modu sadamdesetih asociraju cipele s platformom, duga kosa i zvonasti modeli, simbol ove decenije je u biti poliester!

Ovaj brzosušeći i brzoupijajući materijal, koji je 1953.g. patentirao DuPont i nazvao ga Lycra, svoj upotrebni vrhunac doživljava baš u vrijeme disco ere kad je sve bilo podređeno plesu. Odjevni predmeti napravljeni od ovog materijala, postali su must have na svakom plesnom podiju. Najčešće su to bile haljine, topovi, suknje i kratki šorcevi, također jedan od simbola onog vremena.

No, nosili  vi kratko ili dugo, usko ili široko, modni imperativ je bio SJAJNO! Gotovo da nije postojao odjevni predmet tog vremena koji nije bio dotaknut zvjezdanim sjajem.  Kako svaka era za sobom ostavlja nekoliko klasika koji se mogu nositi i danas, tako je i disco era u modno nasljeđe ostavila nekoliko bisera koje bi svaki ormar trebao imati. Neke od njih možete odlično uklopiti i u današnje trendove.

 

SJAJNE SANDALE

Svaka sezona nosi svoje. Modeli cipela se mijenjaju, ali  unutar svakog trenda postoji mjesto za klasike koji imaju doživotni modni imunitet. Iako su cipele s platformom zadnjih nekoliko godina bile najzastupljeniji model, niti jedna žena nije mogla pogriješiti ako je obukla klasične sandale sa tankom potpeticom. Ovaj je model svoju najveću slavu doživio u drugoj polovici sedamdesetih, koja se smatra i  početkom disco ere.

Već sam spomenula da je ples bio lajtmotiv ovog trenda pa stoga ne čudi što je za ovaj model  kao inspiracija poslužila plesna cipela. Ako u svom ormaru imate par ovakvih cipela, u zlatnoj ili srebrnoj boji, možete biti sigurne da imate obuću za svaku priliku. Možda vam zvuči nevjerovatno ali zlatne, srebrne i crvene cipele možete nositi uz puno više kombinacija nego crne. Dobro će izgledati uz sve, iako najbolje do izražaja dolaze ako se nose uz suknje ili haljine koje se šire u donjem dijelu, a napravljene su od lepršavog laganog materijala.

 

SJAJNI TANKI REMEN/KAIŠ

Tanak remen nije više novost. Nosio se u svim dekadama, a zadnjih je godina nezaobilazan detalj u svim kombinacijama, od dnevnih do večernjih. Mi danas nećemo o tom remenu, već o njegovom glamuroznijem bratu – disco remenu. Pošto je glitter bio modni imperativ, većina modnih dodataka bila je u srebrnoj, zlatnoj ili nekoj metalik nijansi. Predmeti su često izrađivani od materijala koji su pokušavali kopirat površinu disko kugle, kao svojevrsnog simbola disko ere, a većinom su to postizali pomoću metalne mreže.

Ako ste imali priliku da u nekom vintage shopu “ulovite”  jedan od tih remena, imate svoj IT komad. Iako sjajni tanki remen možete nositi uz gotovo sve, najviše dolazi do izražaja uz plise, materijal koji ove sezone, na moju veliku radost doživljava svoj veliki comeback. Moć sjajnog remena leži u tome što će npr. jednostavnu plisiranu dnevnu haljinu na bratele, za samo nekoliko minuta pretvorit u haljinu za ples.

 

MALA SJAJNA RUČNA TORBICA

Za razliku od oversized baga, mala ručna torbica nikad neće izaći iz mode. Danas je poznata pod imenom clutch(klač) ili pismo torba, ovisi o modelu. Pismo torba može biti malo veća, sa kaišem ili ne. Ako volite umjereniju varijantu, nabavite crnu, ali neka obavezno bude od lak kože, ona je univerzalna jer može biti i dnevna i večernja. Eh sad, što se clutcha tiče, moram naglasiti da mini satenska torba sa fejk dijamantnom kopčom  nije  klasik o kojem pričam.

Kad kažem vintage clutch, mislim na sjajnu torbicu, obično od već spomenute metalne mreže, sa clutch kopčom i kaišem srednje dužine. Ovaj model možete nositi i danju, samo treba pripaziti kad ga kombinirate sa prethodna dva komada. Naime, ako nosite glitter cipele i kaiš, odaberite torbu koja eventualno ima samo metalni kaiš. Nikako tome ne dodajte previše sjajnog nakita jer ćete izgubiti decentni efekt. Ne želimo se teleportirati u sedamdesete, samo uzimamo najbolje od njih.

Bitno je znati da, ako se odlučite obući u određenom stilu, nikako ne smijete biti od glave do pete u toj dekadi jer je to onda kostim a ne moda. Tajna dobrog kombiniranja leži u tome da uzmete ono što vam najbolje stoji od trenutnog trenda, dodate svoje omiljene  komade i pratite ritam…ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Photo credit: www.tumblir.com
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Vodi me u disco!”


« Miami vrelina

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook