Veselo povrće

dana Mar21 2011

Predstavljam zdrav i vrlo jednostavan recept, kojim se možete pohvaliti i pred gostima. Zdrava ishrana je nešto što u poslednje vreme ne može da se nađe na svakom stolu, ali ne dozvolite da Vaš sto bude jedan od tih. Budite različiti, budite zdravi!!!

Jedan od principa kojim se rukovodim u svom načinu ishrane jeste – što više boja, to zdravije. A, to preporučujem svima, nezavisno od režima ishrane koji sprovodite. Naravno, ne dozvoljavaju sve sezone punu paletu boja, ali uvek se nađe način. Pa tako i ovog puta i evo kako to može da izgleda.

Naravno, ponudila sam i malo „jaču varijantu“ – povrće preliveno jajima i sa malo tost sira. Šta god odabrali, ukoliko ste ljubitelj povrća, bićete zadovoljni.

Receptura i način pripreme: 3 veća krompira, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, ½ glavice prokelja, 1 veza blitve, 100 g prosa, uz: 2 lista tost sira, 1 jaje, 1 dl mleka, ulja po potrebi, začina i soli prema ukusu.

Krompir oprati, prepoloviti, uviti u alu-foliju i peći oko sat vremena na 200 stepeni. Probosti čačkalicom, pa ako je pečen, skinuti foliju s gornjeg dela, da krompir porumeni. Krompir će biti dovoljno sočan tj. nema potrebe za dodavanjem ulja ili putera. Izdinstati povrće na malo ulja, posoliti i začiniti, dodati opran proso i naliti s malo vode. Kuvati desetak minuta tj. dok voda ne uvri. Obariti listove blitve pa ih potopiti u hladnu vodu, da zadrže boju. Ocediti od suvišne vode i na sredinu svakog lista dodati po supenu kašiku prosa sa povrćem, prikupiti krajeve i lagano uviti što bolje. Servirati uz pečeni krompir i salatu po izboru.

A, ukoliko želite, može se i ovako pripremiti:

Postupak pripreme je isti, samo na povrće naslagati tost sir i preliti umućenim jajetom s malo mleka, pa zapeći desetak minuta u vrućoj rerni.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Veselo povrće”


« Dorćol – manual, for lost, found&around

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook