Veče napolitanske muzike GALA NAPOLITANO, Velika scena Opere i teatra Madlenianum

dana Dec1 2017

Madlenianum je oduvek bio poznat kao hram muzike koji je ugostio mnoge vrhunske muzičare. U prednovogodišnjem raspoloženju, dve večeri za redom, 2.i 3,decembra 0d 19:30h pod naslovom GALA NAPOLITANO sa juga Italije nam stiže predstava na temu „klasične napolitanske pesme”, od njenog nastanka do danas, sa posebnim osvrtom na period od 17. do 19. veka, dočaravanjem raznih – ne samo umetničkih – vitalnih aspekata i momenata, koji su zajedno doprineli tome da se niz generacija i pojedinaca iz različitih kulturnih, teritorijalnih i društvenih slojeva, zanese, očara i inspiriše.

Anđelika Sepe kao idejni tvorac i reditelj predstave, Antonio Karlućo, oboje na gitarama, tenor Anibale Markezini i sopran Norma Pući predstavljaju odabrani repertoar, sa najautentičnijim draguljima klasičnih napolitanskih pesama, u kojima se prepoznaju sve osobine ljudskih osećanja i strasti – ljubav, osmeh, radost… U tome ih zdušno podržava orkestar maestra Pina Tafuta – čiji su svi članovi profesori Konzervatorijuma San Pietro u Maieli, zatim maestro Emidio Auzielo na udaraljkama i bubnjevima, uz pratnju balerina koje plešu tarantelu. Ovaj vrhunski ansambl će pružiti beogradskoj publici osobine koje, kao vlastitu tradiciju i oličenje, Napolitanci unose u međuljudske odnose.

Sa željom da se promoviše napolitanska umetnička i kulturna baština, muzika će biti ispraćena fotografijama, crtežima i filmovima, i pored muzike, atmosferom će se naglasiti osobine opšte poznate kao pozitivne, koje su doprinele da se postepeno formira i transformiše „karakter” grada Napulja i jednog nacionalnog geografskog predela, koji su opšte poznati na zemaljskoj mapi, i sveta i osećanja, kao jedinstveni i neponovljivi.

Na ovom putovanju koje se prevodi kao jedna stranica „kulture življenja”, nalazi se magični balans između dve suprotne prerogative poetičnog muzičkog izraza napolitanske tradicije: izazvati osmeh/pustiti suzu.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Veče napolitanske muzike GALA NAPOLITANO, Velika scena Opere i teatra Madlenianum”


« Besplatan trening dan posvećen ženama u Beogradu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook