Valentina Obradović

dana Feb13 2012

U susret najromantičnijem prazniku, Sv.Valentinu, nekako je bilo najlogičnije da se obratimo jednoj Valentini.

Dama koja nas očarava svojom kreativnošću, rečima i stilom, Valentina Obradović najpoznatija je široj javnosti kao dizajnerka modne kuće  Afrodite Mode Collection za koju kreira od 2004. godine. Na temu romantike, mode i stila razgovarali smo sa ovom Lejdi.

Tvoja prva revija je bila daleke 1999. godine kada si se predstavila sa kolekcijom „Oda zimskoj trešnji“. Koliko se tvoja vizija mode od tada promenila, i da li uopšte može da se uporedi tvoja tadašnja kolekcija sa ovom poslednjom koju si uradila za AMC, “Fashion Avenue“ za proleće/leto 2012?

V.O. 1999. i 2012.?! Kada gledam u brojkama, čini se baš daleko. Kada ih sagledam kroz sebe, čine se bližim. Razlika je u tome da sam tada bila bliža sebi, a danas sam bliža svima ostalima. Valjda je to tako sa autorskom modom i modom koju kreirate za modnu kuću. U svakom slučaju, “obe mode” me teraju na kreativnost i ja ih duboko volim i zahvaljujem i jednoj i drugoj. Period autorstva vas uči da radite na sebi, a period mode koju stvarate za određenu modnu kuću vas uči da izađete iz sebe.

Od početka te je izdvojio romantični stil i jedna si od retkih koja se na našoj modnoj sceni nije okrenula novim tendencijama, tj. konceptualnom pristupu. Kako komentarišeš procvat sve učestalijeg konceptualnog pristupa u modi ?

V.O. Doslednost sebi je deo mog životnog koncepta, tako da se i ovakvi romantičari poput mene, mogu podvesti  pod konceptualiste.  Šalu na stranu, moda je primenjena umetnost  i sve što ulazi u tu definiciju, odobravam. Sve što izlazi iz okvira estetskog i upotrebnog – smatram zalutalim u modu. Naravno, konceptualizam u smislu približavanja mode publici, duboko podržavam i jedino priznajem. “Moda je spoljašnja forma unutrašnje suštine”, a ova teorija kaže da moda ima smisao, ako iza nje stoji pametna misao.

Tvoja prethodna kolekcija „Paris no.7“ bila je inspirisana pariskim šikom. Odakle lično upijaš romantiku i gde sem u Parizu, njegovom stilu i ženama, nalaziš inspiraciju za svoje romantične kreacije?

V.O. Romantika je u nama. Romantika je u pogledu na muškarca, odnosno ženu, ali i u pogledu na sav ostali svet. Često pomislim: ovde je hladno, ovde je sivo, želim nešto što nemam, ne želim ono što imam, Srbija nije kolevka umetnosti, a još manje umetnika, a onda sve presečem  i kažem sebi: hladnoća i sneg su dobar povod da se utopim u tople boje i zaronim u bakin džemper i iskombinujem ga sa omiljenim kaputom iz svoje najnovije kolekcije i onom torbicom u obliku ruže. Tako i sa svim ostalim. Dobar način za pobedu romantike, a ja to zovem pozitivan stav prema životu, je “jurišanje” na kulturu. Iako živimo u vremenu ekonomske krize, kriza kulture gotovo da ne postoji: odabrane izložbe, koncerti, filmski festivali, književne večeri… pravi su izvori  inspiracije, a u isto vreme podrška umetnicima ostalih grana da se (sa)čuvaju. Ja imam svoj “tim za kulturu”, i redovno prkosimo krizi duha, dok ne prođe ova, ekonomska.

Danas kada nam se pripisuje da smo sve slabiji na romantici kako u delima tako i rečima, koliko može moda da utiče na našu romantičnu svest ?

V.O. Zato i postojim. Zato, sa svojom modom,  pred vama i stojim. Lepa moda budi lepe osećaje. Ono što je vama lepo, osetiće i drugi u vašem prisustvu. Ono što vama nije lepo, a samo je deo trenda i zato ga nosite, osetiće i drugi. Zato, oprez: moda je mi, mi smo moda.

Mnogi se slažu da je stil neodvojiv  od mode. Čiji stil smatraš najromantičnijim i postoji li ultimativna ikona stila ili svako modno doba ima svoje ikone?

V.O. Moja teorija je da je stil neodvojiv od mode, ali da je, gotovo neopozivo, odvojiv od trenda  i da samo tako može i egzistirati. Živimo u vremenu koje je sve manje okrenuto ličnom stilu. Gotovo svi teže uniformisanosti, slepo prateći trendove, a ne shvataju da je lični stil nešto u šta, samo kao začin, umešate komadić trenda. Kada svi to shvatimo, naš lični stil će biti tu. Kroz istoriju postoje mnoge ličnosti čiji stil volim: Jeanne Lanvin, Coco Chanel, Elsa Schiaprelli, Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Katharine Hepburn, Serge Gainsbourg, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich,  Lauren Bacall, Marcello Mastroianni, Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Dita Von Teese, Roisin Murphy, Miroslava Duma, Miss Pandora, Anna Wintour…

U susret Danu zaljubljenih, još uvek najromantičnijem prazniku ljubavi, šta on za tebe kao jednu od romantičnih duša znači?

V.O. Daću Vam odgovor koji će Vas možda iznenaditi – ništa. Koga nema ostalih dana u godini, ne mora se pojaviti sa cvećem ni 14. februra, tada puštam da venu i cveće i on.

Koju odevnu kombinaciju bi preporučila devojkama za neku intimnu večeru, možda baš za Dan Zaljubljenih?

V.O. Može li se parfem smatrati odećom, odgovorila bi Vam Marilyn Monroe, jedna od navedenih ikona stila, a pošto ja nisam M.M., već dizajner odeće reći ću: obucite nešto “moje”, jer dajem garanciju da je kreirano srcem.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: ličnosti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Valentina Obradović”


« Pitajte stilistu: Pink haljina

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook