Uskršnja trpeza: Tradicionalni praznični specijaliteti

dana Apr13 2017

Nijedan Uskrs ne može da prođe bez tradicionalne Uskršnje trpeze!  Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Uskrsa, tu su i nezaobilazna Uskršnja pogača i slatkiši.

Pogača je ukrašena jajima, a ukusni kolačići spremaju se u obliku jaja i zečeva, simbola ovog velikog praznika.

Zato vam donosimo stare recepte za najukusniju pogaču, ali i medenjake kojima niko neće odoleti!

Recept za pogaču

Sastojci: 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka.

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava – na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

Dok se pogača peče, prionite na pravljenje medenih kolačića!

Stari recept za medenjake

Sastojci: 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone.

Priprema: Umutite šećer, med, dva žumanceta i celo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamesite i od testa razvaljajte koru debljine pola centimetra. Pecite u rerni dok ne porumene.

Kad ste zamesili testo, odlučite kakvog će oblika biti medenjaci i kako ćete ih ukrasiti. Možete se opredeliti za tradicionalne simbole Uskrsa, poput jaja i zečeva, kao i ptičica, koje uvek neodoljivo izgledaju.

Ako ste pomislili da je komplikovano ovako dekorisati kolače, varate se! Izmešajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem, obojite prehrambenom bojom po želji i pustite da vas kreativnost povede!

Ako ste ljubitelj čokolade, medenjake možete preliti ovom neodoljivom namirnicom,ostaviti da se stegne, a onda našarati kao Uskršnje jaje!

Sa druge strane, ako ste ljubitelj mafina, imamo sjajnu ideju za vas! Napravite ih uobičajeno i nimalo komplikovano, ali ih ukrasite tako da budu oličenje praznika!

Recept za čokoladne mafine

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U kalupe za mafine stavite papirne korpice u boji po želji. U blenderu usitnite 100 g čokolade, a u velikoj posudi pomešajte 200 g brašna, 200 g šećera, 2 kašičice praška za pecivo, 6 kašika kakaa, 150 ml ulja, 100 ml pavlake, 2 jaja, kašičicu ekstrakta vanile i 100 ml vode.

Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu. Masi zatim postepeno dodajte 100 g čokolade i promešajte. Smesu rasporedite u kalupe i pecite uzagrejanoj rerni oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

Pustite mašti na volju i dekorišite mafine Uskršnjim motivima! Napunite špric zelenim šlagom i formirajte oblik trave, a odozgo ukrasite različitim šećernim ukrasima. Možete staviti čak i male medenjake u obliku jaja. Ako ste raspoloženi i imate vremena za zahtevnije dekoracije, pozabavite se pravljenjem prave, jestive korpice sa jajima!

Zapamtite, Uskrs je praznik mirenja, praštanja i sreće, zato priredite lepo iznenađenje dragim osobama! I naravno, kucajte se! Srećan Uskrs!




Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Uskršnja trpeza: Tradicionalni praznični specijaliteti”


« Budimo zajedno deo svetskog trenda

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook