Umetnost pod nogama

dana Apr19 2012

Dok je osamdestih bilo nemoguće naći dom koji nije imao tepih u kući, danas je taj trend posustao! Međutim, kao i u svemu ostalom, inovacije su se pojavile i u svetu tepiha koji još uvek krasi i treba da krasi bar neki deo stambenog prostora!

Kako poput zavesa, tepisi znaju da učine dom toplim i ušuškanim a isto da budu i odlični termo izolatori, prostor koji baš nigde nema ni malu itison stazu zna da izgleda hladno i nekako prazno te vam svakako ne preporučujemo da izbacite tepihe iz svih prostorija.

Prethodnih godina bio je aktualan trend da moderan dom bude ispunjen teškim, vunenim tepisima, sa tradicionalnom ornament šarom koja je bila glavni dezen ali to više nije slučaj!

Danas u modi su najviše famozni čupavci i dizajnirani tepisi od prvoklasnih materijala sa svilenom ili kožnom bordurom.

Sklad koji možete da imate sa tepihom u prostoru imaćete ipak jedino ako povedete računa o njegovoj komplementarnosti sa ostalim delovima enterijera, pogotovo sa zavesama i zidovima.

U poslednje vreme sve više se ističe u domovima kvalitetan parket ili pločice ako je u pitanju kuća te se tepisi pojavljuju na centralnim mestima, ispod masivnih stolova, sofa.

Ukoliko jedan prostor želite da podelite sa više tepiha raznih dimenzija, držite se ipak jednog stila.

Ako preferirate dizajnirani stil nek svi budu iz te priče a ukoliko želite čupavce onda nek svi budu iz kolekcije čupavaca. Isto tako nek jedna boja dominira da ne biste pored cepkanja, prostor još dodatno ušarenili!

Isto tako vodite računa da tamo gde je sve svetlo i jednobojno, izbor raskošnog tepiha je bolji nego nekog jednobojnog  i neutralnog kao i obrnuto, tamo gde je masivan i kitnjast nameštaj dominantan, idealno je da odabete jednobojan, neutralan tepih ali opet sve zavisi od toga šta želite da postignete sa celokupnim ambijentom.

Kad su u pitanju boje, poslednji niz godina jake, intenzivne boje se uzimaju za dečije sobe a pastelni tonovi, pogotovo zemljani dominiraju u ostalim prostorijama.

U trendu su sve nijanse ljubičaste, zelene , plave i boje peska.

Kad su u pitanju nijanse, svetliji tepisi idu bolje uz manji prostor dok tamniji traže veci prostor, dekorativnu efektnu rasvetu a sa njima svakako dobijate jedan elegantan i prefinjeniji prostor!

Poslednji niz godina, tepih poznat pod imenom čupavac koji je bio aktuelan šezdesetih i sedamdesetih, poslednjih pet godina opet je In.

Ovakva vrsta tepiha odgovara i modernom ali i klasičnom nameštaju a pogotovo je odličan izbor za dečiju sobu kao i spavaću.

Najbolji u ovoj podvrsti tepiha su originalni belgijski shaggy tepisi od antistatik vlakna koji su antibakterijski i antialergijski i iako se čine teškim za održavanje, nisu.

Dizajnirani tepisi iza kojih stoje uglavnom renomirani dizajneri, svakako spadaju u skuplju varijantu kada opremate prostor, pogotovo još ako želite da vam bordure budu od kože ili svile cena zna da raste.

Kod nas u ponudi izuzetno su zanimljivi oni koji su iz kolekcije nekoliko velikih brendova kao što su Jab, Sahco, Designers Guild, Esprit i mnogi drugi.

Ono što ovu vrstu tepiha preporučuje najviše je neverovatno velika ponuda ali i činjenica da dizajnirani tepih uvek izgleda efektnije od jednobojnih pa i persijskih tepiha, pogotovo ako odaberete neke lude, intenzivne boje i geometrijsku šaru.

Kod dizajniranih tepiha u poslednje vreme vrlo su aktuelni tepisi sa 3d efektom, gde se koriste uglavnom zemljane boje ili malo zagasitije pastelne boje a efekat trodimenzialnosti se postiže korišćenjem različite teksture, tj materijala.

Ovakva vrsta tepiha je pogotovo preporučljiva za veće prostore i jedan svedeniji, elegantniji enterijer.

Takođe, primetno je da se u svetu sve veći broj enterijera uređuje sa persijskim tepisima koji većinom unikatni bivaju najskuplja varijanta!

Današnja ponuda tepiha je svakako daleko veća nego prethodnih godina a tepisi i itisoni koji se nude su uglavnom svi nezapaljivi, antistatički, antialergijski, visokootporni na habanje bilo da su proizvedeni od prirodnih ili veštačkih materijala.

Najveću ponudu svakako imaju domaći Sintelon, Tepihcentar, Carpetland, Simpo ali i prodavnice specijalizovane za uređenje prostora poput Trenda, Mega, Kike i drugih.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn, enterijeri | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Umetnost pod nogama”


« Europe future fashion 2012

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook