“Umetnost iza rešetaka ” u KC Grad

dana Nov21 2017

Juče je u 14h u Velikoj galeriji Kulturnog Centra GRAD otvorena izložba pod nazivom “Umetnost iza rešetaka”, na kojoj je predstavljena selekcija radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je određena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Prisutnoj publici i medijima obratili su se umetnička direktorka Ljudmila Stratimirović, radna terapeutkinja Ljiljana Sarajlić, načelnik zdravstvene službe Ivan Mihaljev i upravnik Specijalne zatvorske bolnice dr Dragoljub Paunović. Oni su naglasili da se pacijenti Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu suočavaju kako sa teretom krivičnih dela, tako i sa problemima društvene stigmatizacije i predrasuda, te kako na terapeutima i zaposlenima u ovoj ustanovi leži odgovoran zadatak da pomognu pacijentima da ostvare smislen život.

Ističući važnost radne terapije u rehabilitaciji i resocijalizaciji pacijenata, oni su istakli učinkovitost ove prakse koja se ostvaruje timskim radom socijalnih radnika, psihologa i psihijatara. Umetnička direktorka Kulturnog Centra GRAD, Ljudmila Stratimirović, istakla je da je ovaj projekat nastavak saradnje sa Specijalnom zatvorskom bolnicom u Beogradu, a da se izložena umetnička dela po svom kvalitetu mogu svrstati i u zbirke bilo kog muzeja.

Izložba će biti otvorena do 25.novembra i biće prodajnog karaktera. Zainteresovani posetioci mogu donirati knjige za opremanje bolničke biblioteke, kao i materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na ““Umetnost iza rešetaka ” u KC Grad”


« Izabrana nova generacija programa ” Kreativno mentorstvo”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook