Umetnica performansa ponovo u svom Beogradu

dana May4 2014

Marta se domaćoj umetničkoj javnosti predstavila sa dva veoma uspešna događaja: performansa „25. Maj“ (2011) i izložbe „Ovo je moje telo“ (2013). U narednom periodu imaće tri događaja u Beogradu.


Marta Jovanović, monografija “Performing The Self”

Prvi je u okviru grupne izložbe „Please Kill The Mainstream“ koju organizuje „Largo Baracche“. U pitanju je projekat iz Napulja, koji je premijeru imao krajem prošle godine, a ovog leta ide i put Londona. Marta se predstavlja fotografijom „Pionirka“ koju je uradio Petar Vujanić 2011. Ideja ove fotografije je bila skinuti uniformu, biti drugačiji, svoj, bez obzira na sistem ili mainstream. Izložba će biti otvorena 28.aprila u galeriji Zečevic, Cara Uroša 11.


Marta Jovanović

Nakon toga, 9.maja u 19 časova Marta će učestvovati u grupnoj izložbi „Nevidljivo nasilje“, u Salonu muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu, gde će izvesti performans „Untitled“ after „Cut Piece by Yoko Ono“. Publika će biti u prilici da iseče komad njene garderobe, odnosno uniforme i zadrži ga za sebe kao suvenir. Poruka koju nosi ovaj perfomans je: „Ja sam svet – svet je ja.“ I ponavlja se ista poruka, skini uniformu, budi drugačiji, budi svoj bez obzira na sistem. To je Martina poruka za mir.

Treći susret sa Martom Jovanović biće na promociji monografije „Performing The Self“, 14. maja u galeriji „G12HUB“ u 19 časova, koju je o Martinom radu napisala Kathy Battista, renominari internacionalni istoričar umetnosti. Knjiga je objavljena 2013. Za City University of  New York, a promocija je održana i u Njujorku u galeriji „Bosi Contemporary“. Beogradska promocija je osmišljena kao interaktivna radionica, okrugli sto, gde će publika moći da učestvuje direktno u razgovoru sa umetnicom, kustosem Milicom Pekić, a kao specijalni gost očekuje se dolazak Kathy Battista.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: ličnosti | tagovi: , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Umetnica performansa ponovo u svom Beogradu”


« Glamurozno zatvaranje SFW-a

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook