Ukras toplog doma

dana Sep9 2012

Ukoliko ste pratili našu sekciju enterijera, verujemo da ste poslušali i neke od naših saveta, poput onog da tek nakon krečenja, menjanje parketa, odnosno pločica, keramičkih radova i nameštaja nastupaju zavese koje kako Englezi vole da kažu, OBLAČE PROSTOR.

Značaj zavesa nikad nije bio kod nas toliko bitan kao u svetu ali se to vremenom promenilo pa kako sve više pratimo svetske trendove u enterijeru, i zavese su postale bitan deo svakog stana.

Tako, naši dizajneri enterijera i arhitekte naglašavaju klijentima na samom početku opremanja nekog prostora, da odvoje posebnu sumu za kraj kada sledi izbor zavesa.

Shodno tome, danas retko gde možete da naiđete na dom bez bilo koje vrste dekorativne tkanine koja krasi otvore. Bez zavesa, enterijer će uvek izgledati nekako nedovršen, kao da ste u sterilnom skloništu ili ostavi te koliko god imali kvalitetan i efektan nameštaj, tapete i ostalo, bez zavesa sve će imati bled i nepostojan sjaj.

Tako nešto moguće je jedino u specifičnim prostorijama, kao što su potkrovlja, kancelarije ili enterijeri gde zavese možda samo vam uksraćuju divan pogled na more, jezero ili bilo šta slićno.

Kod nas, danas postoji nekoliko specijalizovanih kompanija koje se striktno bave zavesama, garnišnama, roloima i propratnim dodacima poput ukrasnih kićanki, odnosno perlica i traka za zavese.

Izbor tkanina je izuzetno veliki i raznovrstan a na kupcu je da bira između nekoliko uglavnom evropskih kompanija poput italijanskih kao što su Dedar, Agena i Castello del Barro, engleskih Designer’s Guild i Osbourne and Little, francuskog Houles-a, nemačkog Jab-a i španskih Alhambra i Lizzo kao i mnoghi drugih.

Ako vam ove kompanije zvuče poznato, nije slučajno pošto smo njih spomenuli već u okviru posta o tapetama iz prostog razloga jer sve ove kompanije nude kolekcije koje upotpunjuju tapet, mebl i tkaninu za zavesu u jednoj kolekciji te vam olakšavaju izbor ali i daju mogućnost da vam sve bude u istoj priči kako po koloritu, tako i po dezenu.

U svetu ali i kod nas,  aktuelan je odabir duplih zavesa za skoro sve otvore i prostorije, s tim da se kod kuhinje i dečije sobe može izvesti enterijer samo sa jednom zavesom.

Najaktuelnije kombinacije ukoliko se odlučite za duple zavese su svila i sirova svila, svila i pliš, odnosno svila i lan.

U bilo kojem slučaju, zavesa do prozora je po običaju ona koja je tanjeg i lepšeg na dodir materijala. Preko nje ide ona koja služi za zamračenje prostora, koja samim tim zna da bude težeg i krućeg materijala, i koja se moderno zove BLACKOUT, odnosno DRAPER kako je mi zovemo.

Ukoliko niste ipak za klasičnu priču zavesa, sve popularniji vid zavesa su baluni na preklapanje, odnosno bauš baluni koji znaju zavisno do materijala i dezena da budu vrlo atraktivni.

Isto tako sve je više popularan vid roloa koji se rade isto sa funkcijom zamračenja i posebno se koriste u poslovnim prostorijama, kuhinjama i teretanama.

Prvi korak u izboru zavese je svakako odlazak na teren, upijanje i skeniranje prostora kao i uzimanje mera otvora koji će da se pokriju. Sledeći je izbor zavese shodno prostoru a pošto se odabere zavesa sledi izbor garnišni na kojoj će ta zavesa da stoji.

Pored običnih, jednokanalnih (ukoliko ide jedna zavesa) i dvokanalnih (dupla) za dve kao i valijanta (specijalna dvokanalna) postoji i sve popularniji vid ukrasnih španskih garnišni na koje najčešće ide lan, sirova svila i sl.materijali.

Iako daleko od praktičnosti, u modi su se vratile zavese koje se vuku, ili ti idu nekoliko santimetara preko visine otvora te se vuku minimum 3 do 5 santimetara po podu.Ova aktualnost je jedino izbegnuta kod lana koji ne ’’pada’’ lepo dok se kod svile kao i satena i sirove svile poprilično pusti kraj da bude duži.

Zavesa isto kao i rasveta i bilo koji dodatak domu, trebalo bi da isprati priču koju pripoveda vaš enterijer.

Iako postoji neko pravilo da moderan enterijer, voli svedene, jednostavne zavese koje lepo padaju u kombinaciji sa nekim lanom ili sirovom svilom te ništa previše ekstravagantno, zašto ne biste ekperimentisali i igrali se malo?

Ukoliko imate kožni, beo ili krem nameštaj nemojte bežati od tamne, dezenirane zavese. Isto tako, ako imate nameštaj vedrih boja, veselog dezena, ne morate da ”smirite” ambijent sa jednobojnom zavesom, ubacite neku belu ali sa diskretnim cvetnim dezenom ili prugama.

Pogotovo, ekspermentišite u kupatilu. Zavese za kadu znaju da budu izuzetno šarmantni dodatak jednom idiličnom kupatilu.

Za razliku od modernog, rustični nameštaj ili klasični stil u enterijeru, ne daje dovoljno prostora za eksperimentisanje.

Najidealnije ceo ambijnet isprati pliš i svila, odnosno saten kao i kristalne trake, kičanke ali ništa šareno ili dezenirano jer sami kristali, kao i čipka koja može da se našije pri krajevima ili gornjem delu zavese da uokviri neki luk na svodu dovoljno ’’krase’’ prostor.

U sklopu enterijera, drveni nameštaj u bilo kojoj prirodnoj kombinaciji poput mermera, kože i kamena divno ide uz lanene zavese a pogotovo je idilična kombinacija lanenog baluna na preklapanje i svilene bele, vanila zavese ispod.

Takve kombinacije, obična zavesa do prozora i balun na preklapanje ili bauš je izuzetno lepa u spavaćoj sobi, odnosno dečijoj ili dnevnoj sobi.

Nabor na zavesi, isto može da utiče na kompletan izgled zavese.

Postoji nekoliko varijacija na to kako će nabor na zavesi padati a za to su delom zaslužne trake za zavesu na koje se našiva zavesa kao i odabrani nabor koji se preporučuje da ne ide ispod 1,5 a ne više od 3 puta, odnosno maksimum 3,5 x.

Kada su u pitanju trendovi u svetu, danas sve više bivaju popularne prozirne zavese, dok od dezena, nekako se u prvi plan opet koriste prugaste i one sa geometrijskim dezenim, kao i zavese cvetnog dezena.

U modi su i dodaci za zavese, pogotovo različiti vidovi vezivanja zavesa koji mogu da variraju od raznih oblika i materijala (drveni najaktualniji) a sjajno idu uz duple zavese.

photo credit:

Sahco/Designer’s Guild/Dedar/Houles/Elledecor


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: dizajn, enterijeri | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Ukras toplog doma”


« Druženje stylers-a sa švedskim modnim brendom LINDEX

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook