Učestvujte na Fashion Talent Design Competition 2017

dana Feb19 2017

FTDC (Fashion Talent Design Competition) važi za nacionalnu platformu, koja već godinama prepoznaje i podržava mlade dizajnere koji aktivno razmišljaju o svojoj budućoj karijeri u međunarodnom kontekstu. Studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, kao i mladi modni dizajneri mlađi od 31. godine, pozvani su da se takmiče u kategorijama: ženske, muške i dečje odeće, asesoara i obuće. Tim eminentnih stručnjaka koji ocenjuje radove ceniće originalnost, autentičnost, usklađenost i formu, ali i tehničku izvodljivost.

Rok za prijavu je 18. mart.

O samoj ideji i ciljevima takmičenja razgovarali smo sa predsednicom SFW-a (Serbian Fashion Week-a), Svetlanom Horvat.

swf

S obzirom na to da FTDC postoji već nekoliko godina, je li do sad prepoznat njegov značaj među mladim dizajnerima? 

Tako je. Naime, ovo je četvrta godina kako se organizuje FTDC. Svake godine je sve više prijava na ovo takmičenje.  Nema akademije ili fakulteta koji imaju smer modnog dizajna, a da njihovi studenti ne učestvuju na takmičenju  FTDC. Mladi dizajneri su kroz protekle tri godine osetili benefite koje im pruža FTDC, stekli poverenje, te možemo sa sigurnošću reći da je FTDC postao važna stanica i odskočna daska u gradnji  njihovih karijera.

Na koji konkretno način FTDC pruža podršku mladim dizajnerima? 
 
Pre svega stimulišemo njihov talenat i pružamo im mogućnost dobrog početka internacionalne karijere u modnoj industriji. Od samog početka FTDC-a, žiri takmičenja čine eminentni stručnjaci iz Francuske, Holandije, Velike Britanije, Italije. Ono što je izuzetno važno, jeste da svi polufinalisti  dobijaju od članova žirija smernice i kvalitetne savete, koje su dragocene za njihov rad i razvoj.

Ono što je značajno za talentovanog dizajnera na samom početku karijere jeste svakako i  finansijska podrška. Pobednik takmičenja kao nagradu dobija novac za izradu kolekcije (u visini od 500 eura). Svi polufinalisti imaju besplatno učešće na SFW – main stage, te na taj način, rame uz rame sa renomiranim inostranim i domaćim dizajnerima predstavljaju svoj talenat. Poznato je da je SFW postao 5. najveća nedelja mode u Evropi (po statistikama iz 2016. godine), te ga prati veliki broj inostranog presa iz Francuske, Italije, U.K., USA, Holandije, Rusije, Emirata, itd. Šta ovo znači na samom početku karijere, jasno je.

Zahvaljujući ugovoru koji je SFW zaključila,pobednik FTDC predstavlja SFW na partnerskom festivalu mladih talenata iz celog sveta Fashion Clash iz Holandije.

Na takmičenju će učestvovati u glavnom studenti modnog dizajna. Koji još kreativni smerovi dolaze u obzir?Da, na tamičenju učestvuju u najvećem broju studenti modnog dizajna ili oni koju su upravo završili studije. Takođe, takmičari su i sa drugih smerova. Konkurišu studenti sa primenjene umetnosti, arhitekture, grafičkog dizajna, više pedagoške akademije.

Možete li pomenuti neke mlade dizajnere koji su uspešno prošli ovo takmičenje i trenutno grade svoju karijeru?

Pored FTDC takmičenja, drugo veoma važno takmičenje je i EFTDC – European Fashion Talent Designers Competition. Ovo takmičenje takođe ulazi u četvrtu godinu postojanja. Prošle godine su na EFTDC-u učestvovali studenti iz čak 20 zemalja Evrope. Najave za ovu godinu su odlične, što znači da ćemo imati još više zemalja (akademija i fakulteta) koji će učestvovati na ovom takmičenju.

Što se tiče FTDC-a kroz SFW i Fashion Clash su prošli: Zorica Jadranski, Ivana Mišić, Nevena Ivanović i sigurni smo da su pred njima veoma uspešne karijere, uz uslov da na pravi način grade svoj brend i strategiju razvoja.

Pobednici EFTDC-a: Marina Smalygova, Victoria Tkacheva /Strange Love/ i Patricia Blin grade karijere u svojim zemljama veoma uspešno!

Šta je neophodno uključiti u biografiju?

Pored obaveznog dela, koji je svakako svima poznat, u biografiju treba uključiti i sve studentske projekte na kojima je kandidat radio, sva domaća i međunarodna takmičenja na kojima je do učestvovao, ukoliko je osvajao neke nagrade, kao i svoja razmišljanja i pravac kretanja u modi, a ono što će ga svakako žiri pitati jeste, gde vidi svoj brend za 10 godina.

Na koji način proveriti tehničku izvodljivost dizajniranih modela, budući da je to nešto što će žiri ceniti?

Ono što je pored talenta izuzetno značajno za žiri, jeste tehnička izvodljivost modela. Savet je da svakako sa svojim mentorima odnosno šefovima katedri rade na konstrukciji i izradi modela, koji će ih predstaviti pred žirijem. Nijanse često odlučuju između prva tri mesta, a te nijanse često budu upravo kako je tehnički izveden model.

Kroz tri godine ovog takmičenja smo se uverili koliki je potencijal u talentima u našoj zemlji, a mi smo tu da ih podržimo i pomognemo im u razvoju njihovih karijera.

Još puno korisnih informacija o prijavljivanju na FTDC pronađite ovde.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Učestvujte na Fashion Talent Design Competition 2017”


« Da li znate? Armani.

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook