U tranzitu Savamale

dana May18 2013

Peti, jubilarni Mikser Festival, održaće se od 28. maja do 02. juna 2013. godine na nekoliko odabranih lokacija unutra Savamale.

Ovaj mlad i dinamičan festival koji je odavno prevazišao festivalske okvire, drugi put za redom za svoje “glavno” mesto dešavanja odabrao je beogradsku četvrt Savamalu, a tema ovogodišnjeg festivala je “Tranzit“.

Koliko se Savamala promenila u svom “tranzicionalnom” vremenu i šta se još uvek dešava u tom kontinuiranom i nezaustavljivom tranzitu, imaće prilike da vide svi posetioci Miksera.

Tranzit kao tema je po rečima Maje Lalić (dame koja je zajedno s grupom ljudi i osnovala ovaj festival) logičan izbor jer obuhvata trenutni ritam Savamale, njene ožiljke i šarm koje ovaj deo Beograda svakako ima.

Na konferenciji za novinare Maja Lalić i nekoliko njenih saradnika uputilo nas je u bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Mikser festivala.

Dve novine nas čekaju ove godine. Prva je Mikser House, kojeg prošle godine bar u ovom sadašnjem obliku nije bilo, dok je druga vezana za projekat “Kustosiranje: Doživljaj u pokretu”, koji vode kustosi Srđan Tunić i Andrej Bereta.

U okviru programa Kustosiranje, najzanimljivija vest nam je bila da će umetnici koristiti kamione kao sredstvo za prenošenje svojih poruka.

Mikser Urban Lab, čiji je urednik Ivan Kucina okupiće ljude iz sveta arhitekture, umetnosti, dizajna koji će na okruglom stolu pokušati da nađu neko rešenje za ovu oblast koja je decenijama zanemarena.

Muzički program će i ove godine biti homogena zona bogatih muzičkih žanrova i senzibiliteta- od duhovne muzike preko world music-a i džeza do hard roka i klabinga. Takođe u okviru Miksera održaće se i muzička konferencija 1. i 2. juna 2013. godine u okviru koje će predstavnici svih pomenutih žanrova održati nekoliko panel diskusija.

Na festivalu će epilog dobiti i brojni ranije raspisani konkursi, poput međunarodnog takmičenja za mlade industrijske dizajnere “Ghost Project”Konkursa za male drvene predmete, koji je namenjen entuzijastima, kao i profesionalcima iz celog sveta, “Soundtruck Call” na kome je učestvovalo više od 80 bendova iz regiona, kao i Književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda, koji se sprovodi u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag.

Na konferenciji je predstavljen i projekat Urban incubator: Belgrade, koji je pokrenuo Goethe-Institut u Beogradu.

Ispred ovog projekta novinarima se obratio direktor Gete Instituta Matijas Muler – Vifrig, koji je  naglasio da je Savamala dugo godina bila zapušteni dragulj Beograda koji zaslužuje da konačno zablista svojim prvobitnim šarmom i sjajem.

Paviljon Gete Instituta ove godine biće smešten u zdanju Španske kuće, koja će zajedničkim radom umetnika, stručnjaka i volontera biti renovirana. Ovo zdanje samo je jedno od pet na kojima će “delovati” Gete Institut.

Više o Mikseru i programu možete da pronađete na zvaničnoj stranici festivala mikser.rs.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “U tranzitu Savamale”


« Sajam fitnesa, velnesa i zdravog života

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook