U Jugosferi, zemlji koja (ne)postoji

dana Nov29 2017

Kada izgubiš svoju zemlju, trudiš se da pronađeš neku drugu. Možda je i pronađeš. Međutim osećaj da nigde ne pripadaš je tvoj skriveni, ali verni pratilac kroz život.

Zemlja, koja više ne postoji zvala se Jugoslavija.  Mnogima je bila majka, dok drugima maćeha. Danas postoji Jugosfera, kao termin koji je prvi put upotrebio britanski novinar Tim Judah 2009. godine u svom tekstu za Ekonomist, pod nazivom „Good News from the Western Balkans: Yugoslavia is dead – Long live the Yugosphere“ („Dobre vesti sa zapadnog Balkana: Jugoslavija je mrtva – Živela Jugosfera“). Za ovog poznatog autora, reč Jugosfera nastaje iz potrebe da na jednostavna način opiše novonastale odnose – kulturne, sociološke i ekonomske, između naroda i država koje su se formirale raspadom Jugoslavije.

Jugosferu, Judah opisuje i kao krov ispd kojeg se nalaze mnoge druge sfere, poput srpske, hrvatske ili bosanske, delimično i albanske. One se ne podudaraju u potpunosti s granicama ovih država i predstavljaju pre svega domen kulturnog uticaja.

Britanski novinar svakako tada nije mogao da zna da će termin koji je izmislio, i to bez prevelikih ambicija, postati toliko sveprisutan. Jugosfera je u svakom slučaju, od svog nastanka do danas mnogima postala trn u oku. Drugima pak, je postala inspiracija.

Kratki dokumentarni film “Nella Yugosfera” (U Jugosferi), italijanskog  režisera i producenta Roberta Malfata, upravo jeste priča o ženama iz Jugoslavije koje su ’90ih godina napustile zemlju koja je nestajala i iz tog razloga se naselile u Italiju. Mnoge od njih su vremenom odabrale umetnost, kao način da sačuvaju identitet zemlje iz koje dolaze. Ovaj film predstavljen je nedavno na filmskom festivalu u Veneciji i dobitnik je premije u kategoriji kratkometražnih filmova MigrArti 2017.

nella-yugosfera

Elvira Mujčić, bosanska spisateljica koja živi u Rimu, u ovom filmu objašnjava kako je pisanje i lakoća istog  bio za nju način da prevaziđe tragediju.

Srebrenica je danas simbol, opasan sam po sebi, posebno ako ga ostaviš da sakuplja prašinu. Ja mislim o prošlosti, ali ne dozvaljavm da me ona povede, Isto tako, neki događaji iz prošlosti ne mogu i ne trebaju da se zaborave – objašnjava Elvira.

Grad u kojem sam rođena se zove Bugojno. Taj grad u Bosni još uvek postoji, ali je danas drugačiji. Jedan grad čine ljudi. A kada ti isti ljudi odu iz grada, i tu se nasele neki drugi ljudi, to onda više nije isti grad – kaže takođe jedna od protagonistkinja filma.

Marina Lalović, novinarka i narator u filmu koja od 2000 godine živi u Rimu, na samom početku filma, objašnjava da ona, kao i ostale protagonistkinje, možda danas ne bi bile na istom mestu i u istoj zemlji, Italiji, da nisu postojali Milošević i drugi autori i događaji koji su uništili jednu državu.

Iako ovaj film nosi naziv Jugosfera, termin se u samom filmu retko pominje. Protagonistkinje filma se rado ili ne sećaju svoje zemlje Jugoslavije, upoređujući prošlost sa sadašnjim životom u Italiji.

Jugosfera, egzistirala ili ne, se može opisati i kao proces obnavljanja hiljadu prekinutih veza na područiju bivše države, ali jedno je sigurno, to ne znači da će se Jugoslavija ikada vratiti.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “U Jugosferi, zemlji koja (ne)postoji”


« Ulaznice za koncert Marcus&Martinus u prodaji

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook